AKTUELNO

Promena granica zahteva saglasnost velikih sila i da bi se odigralo na miran način neophodna je ta saglasnost, ocenili su stručnjaci.

Ugledni američki časopis "Forin afers" objavio je analizu političke situacije na prostoru zemalja bivše Jugoslavije, autora Timotija Lesa, u kojoj on zagovara prekrajanje granica, pa čak i stvaranje velike Srbije, Albanije i Hrvatske, a sve u cilju mira.

Atmosfera u kojoj se nalazimo podseća na drugu polovinu prethodnog veka, tačnije na vreme hladnog rata, a odnosi SAD i Rusije nikad nisu bili na lošijem nivou, ocenili su bivši direktor BIA profesor Andrej Savić i Slobodan Zečević sa instituta za evropske studije.

Foto: Printscreen

Savić je ocenio da danas na globalnom nivou imamo modifikaciju i promenu balansa snaga, jer ekonomskim rastom Kina jača i u vojnom smislu, a SAD nisu više dominantna mega sila, već ima trendova da Rusija i Kina uskaču u taj prostor.

Zečević je rekao da Srbija treba da bude oprezna, jer je ona već oštećena promenama granica, a upravo su Srbiju optuživali da je nosilac tih promena.

On je rekao da sva tri teksta govore o proširenju Albanije i Makedonije na račun Kosova, ocenjujući da je podelom SFRJ činjenica da su stvorene nefunkcionalne države.

Foto: Printscreen

- Realna situacija je da u to nefunkcionalne države koje ne napreduju ka EU dovoljno, na primer Makedonija je pod uticajem Grčke koja joj ne da da napreduje – rekao je Zečević.

Foto: Printscreen

Savić i Zečević su se, gostujući u Jutarnjem programu televizije Pink, složili da promena granica zahteva saglasnost između velikih sila i da bi se odigralo na miran način neophodna je ta saglasnost.

- Države na Balkanu ne vode samostalnu polizku, već su samo izvođači radova i zbog toga treba posmatrati sva događanja u regionu – rekao je Zečević i dodao da ništa nije izlolovano, već sve ide iz centara moći u kojima se prave scenarija i opipava se teren.

#Andreja Savić

#Balkan

#Granica

#Slobodan Zečević

'