AKTUELNO

Ovakav ugovor je moguće sklopiti jedino kada postoji saglasnost obe strane.

Pod kojim uslovima se može zaključiti ugovor o doživotnom izdržavanju objasino je u Jutarnjem programu Pink televizije advokat Čedomir Stojković.

On je rekao da se ovakav ugovor može skopiti u svakom slučaju u „kojem postoji saglasnost i volja obe strane“.

- Suština ugovora je pomoć licima ili licu koji nisu u stanju da se staraju o sebi, ili jesu u stanju ali smatraju da u jednom trenutku više neće biti – objašnjava Stojković. On dodaje da zakon omogućava da lice koje želi da pronađe nekog ko će da se stara o njemu ima mogućnost da bira između krvinih srodnika, ali se može odlučiti i za bilo koju drugu osobu za koju smatra da može adekvatno da brine o njoj.

- Oni ugovorom dogovaraju pristojnu brigu. Onaj koji pruža pomoć je u obavezi da ispuni sve ono što je ugovorom obavezan da radi, ali to se razlikuje od ugovora do ugovora. Na primer, primalac izdržavanja može da bude jako imućna osoba pa da joj finansijska pomoć nije potrebna, ali jeste pomoć oko prelaska ulice ili nešto slično –objašnjava on.

Kako Stojković dodaje, u Srbiji je čest slučaj da „deca pokušavaju da pod ovom foromom liše svoju braću i sestre nasledstva, jer ono što je obuhvaćeno ugovorom ne može da bude predmet nasleđivanja“.

- Kod nas postoji veći broj parničnih postupaka gde se traži utvrđenje ništavnosti takvih ugovora, gde se tvrdi da su oni fiktivni i da se ne radi o tom pravom ugovorom – ističe on.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, ugovor je moguće i raskinuti.

- Ranije su bili strožiji uslovi za raskid, međutim danas je dovoljno da su se međuljudski odnosi do te mere pogoršali da nema smisla više ga poštovati. U ovom slučaju onaj ko je nešto dao na nivo tog ugovora, ima pravo da traži da mu se to vrati. Davalac izdržvanja tada može da napiše zahtev za naknadu štete i da mu se vrati ono što je dao – ističe Stojković.

J. Stanković

#Jutarnji program

#Televizija Pink

'