AKTUELNO

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost uradio je u saradnji sa TV Pink intervju za emisiju ’’Stabilokratija’’ sa evroparlamentarcem Markom Zanijem, koji je član i političke partije ’’Liga’’, najmoćnije u Italiji.

Zani, koji je u zvaničnoj poseti Beogradu, imao je prilike da se sretne i sa predstavnicima srpskog parlamenta, a u intervjuu za TV Pink i za Centar za društvenu stabilnost govorio je o tome šta misli o putu Srbije u Evropsku uniju, o odnosima Srbije i EU, kao i o situaciji na starom kontinentu.

Zani je podsetio da se EU još od 2010. godine bori sa dubokim krizama koje još uvek pokušava da prevaziđe i da se od njih oporavi.

Foto: TV Pink Printscreen

-To su krize poput dinansijske i dužničke, a sada je tu i pandemija, odnosno kovid kriza koja je pogodila EU. Danas nije lako, naša ekonomija ne ide u dobrom pravcu – rekao je Zani.
Podseća i da je EU ’’rođena’’ kako bi ukinula razlike, a da je to ono što upravo doživljava – razlike.

-Postoji podela sever-jug, pre svega po pitanju ekonomije, kao i istok-zapad gde se u jedbnom trenutku pridružila velika grupa zemalja, a sada vidimo i tu različite pozicije kod pojedinih zemalja – kaže Zani i dodaje da trenutno nije najbolji trenutak za EU.

-Mi imamo 27 zemalja članica sa zajedničkim korenima i nasleđem ali smo različiti sistemi. Imamo različitu prošlost – ističe on.

Smatra da su napravljene neke greške, a da je jedna od njih ta što se Brisel primoravao previše na centralizaciju i što mu se davalo previše moći.

Naglašava da je jedan od velikih izazova EU i zdravlje, te kako dodaje kriza sa kovidom je pokazala da nešto nije dobro.
-Potrebno je nešto popraviti. Moramo da poboljšamo vakcinacije i moramo da okončamo ovu veliku zdravstvenu krizu koju trenutno osećamo pod kovidom – ističe Zani.

Na pitanje kako vidi proširenje EU, Zani kaže da postoje različiti pogledi unutar EU i da je jasno da je integracija zemalja u EU bila mnogo lakša u prvoj polovini ovog veka.

Smatra da EU mora da promeni geopolitičku strategiju.

-Gledajući Zapadni Balkan i Srbiju oni su veoma važni u geopolitici EU. Dakle, trebalo bi da podržimo integraciju ako ne celog Zapadnog Balkana, onda barem onih država koje su najviše napredovale, a Srbija je sigurno tu najvažnija zemlja i najrazvijenija je na Zapadnom Balkanu – naglašava Zani.

-Dakle, moramo da odlučimo ako želimo da damo nadu srpskom narodu i drugim zemljama da postoji put ka integraciji možda bi kriterijumi i mogli da se smanje, ali bi mogli da budu tu ili ćemo sve da zaustavimo i rešimo naše probleme – kaže on, dodajući da misli da je najbolja prva opcija jer bi dovela do tzv. ’’vin-vin’’ situacije.

#EU

#Marko Zani

#Srbija