AKTUELNO

Pratite uživo na TV PINK i PINK.RS specijalnu emisiju povodom izricanja konačne presude generalu Ratku Mladiću u Hagu.

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je presudu Ratku Mladiću. Odbijene sve žalbe Ratka Mladića. Odbijena je žalba tužilaštva da bude osuđen za genocid u šest opština u BiH.

Foto: TV Pink Printscreen

Svetozar Vujačić, advokat, rekao je da se od početka rada Haškog suda nije moglo očekivati ništa dobro po srpski narod.

"To je produžena ruka Saveta bezbednosti. Mi znamo šta su nam oni uradili 1999. godine, da bi posle izmislili i uspostavili tu hašku nakazu da sudi samo Srbima za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije", rekao je Vujačić.

Vujačić je rekao da smatra da će, nažalost, kazna doživotnog zatvora za Ratka Mladića biti potvrđena.

Foto: TV Pink Printscreen

Istoričar Saša Adamović, rekao je da ne treba ništa da nas čudi, da je jasno da je od samog početka to politički sud namenjen da sudi i presuđuje Srbima i srpskom narodu.

"U to vreme se vodio rat protiv Srbije, ratovali su zajednički i Slovenci i Hrvati, muslimani, Albanci sa KiM, uz obilatu pomoć zapada, NATO pakta i SAD", rekao je Adamović.

Kako kaže, smišljen je sa namerom i kao instrument politike i pritiska protiv Srba i srpskog naroda.

Foto: TV Pink Printscreen

Vujačić je rekao da glas sudije neće mnogo značiti kakav god da bude. Dodaje da oni sami menjaju pravilnik i pravila Suda. Kako kaže, ne sude ni po jednom zvaničnom zakonu, rade šta hoće i ističe da sprovode ne silu prava, već pravo sile.

"Poenta je da se zataška bombardovanje, stavi u drugi plan i da se Srbi okrive za sve", rekao je Vujačić.

Foto: TV Pink Printscreen

Advokat Milorad Konstatinović rekao je da bi ga iznenadilo da je doneta neka drugačija presuda, kao i da je, kako kaže, nažalost, očekivao.

"Pravično i fer suđenje podrazumeva da sastav Suda bude sastavljen od sudija koje imaju ozbiljno iskustvo, pre svega o ratnim zločinima, o kojima se ovde radi. Sve okolnosti dovode u sumnju pristrasnost Suda. I to je nešto na čemu bih ja insistirao da sam bio branilac Mladića", rekao je Konstatinović.

Ističe da ima zamerku što kao društvo nismo učinili više u odnosu na istraživanje ratnih zločina na prostorima bivše Jugoslavije.

"Potreban je ozbiljan sistematski rad na tu temu", rekao je Konstatonović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, ispustili smo istorijsku priliku da napravimo tim koji će se baviti istraživanjem ratnih zločina.

Ističe da ovaj Sud nije ispunio svoju svrhu. Dodaje da su ostali maltene nekažnjeni oni koji su činili zločine nad Srbima.

Istoričar Bojan Dimitrijević, rekao je da se država u ranijim periodima nije potrudila da pruži bolju logistiku i statistiku kako bi Srbi imali bolju dokumentaciju u Hagu.

"Ovo je koincidiranje, presuda i sednica Saveta bezbednosti. To svakako ima za cilj da se izvrši određena vrsta pritiska na našu zemlju", rekao je Dimitrijević.

Kako kaže, Srbija je uvek na drugoj strani haške pravde, i dodaje da će ovo uticati da tenzije u BiH budu još veće. Dodaje da Hag nije ispunio svoju ulogu, ono za šta je formiran.

Dodaje da moramo biti svesni da je njihov sledeći cilj Republika Srpska.

Foto: TV Pink Printscreen

Adamović je rekao da treba reći da Haški tribunal nije ni imao za cilj da donosi objektivne presude, već smo svi znali zbog čega i na koji način se on formirao.

"Srbi su proglašeni kao jedini krivci. To je potpuno jasno, ne radi se ni o kakvom pravu i pravdi, niti o bilo kakvom pomirenju. Sve su te presude nova mina, koja je podmetnuta pod ove prostore i koja jednog dana može biti aktivirana", rekao je Adamović.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić rekao je da kao čovek koji prati politiku, kaže da je bio posmatrač snažne propagandne akcije koja je radila na tome da se Mladić prikaže kao najveći zločinac svih vremena.

"Sama ta aktivnost koja je proizvodila njega u negativnu figuru, vezala je ruke i Haškom tribunalu, koji je ne samo organ koji sprovodi zakon, već i volju određenih svetskih sila", rekao je Krstić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, kada su zločini prema Srbima u pitanju, niko nije dobio doživotnu kaznu, a kamoli da je neko osuđen za genocid. Dodaje da je to zaprvo podsmeh tom najgorem krivičnom delu.

Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo rekla je da oni nemaju granicu, da stvaraju jednu nesigurnost koja je u pravu zabranjena.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da je očekivao potvrdu presude Ratku Mladiću pred Mehanizmom u Hagu i dodao da je presuda za genocid u Srebrenici na "labavim nogama".

Šešelj, kojeg je Haški tribunal ranije osudio na 10 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, istakao je da je važno to što je Sud odbio i žalbu Tužilaštva za genocid u pet opština u BiH.

Kako kaže, u početku su tvrdili da se genocid desio u 15 opština, ali da je vremenom to kroz suđenja drugima "otpalo", a da su danas i definitivno to odbacili uz argument da u tim opštinama ne živi znatan broj Muslimana iz cele BiH da bi se moglo podvesti pod genocid.

Foto: TV Pink Printscreen

Pojasnio je da je za genocid potrebno da se utvrdi da je zločin izvršen nad celom jednom verskom, rasnom, etničkom grupom ili znatan deo grupe.

Kako kaže, po istom osnovu trebalo je da otpadne i tužba za genocid u Srebrenici.

"Na labavim nogama je presuda za genocid", kazao je Šešelj.

Lider radikala je naveo i da očekuje da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić "odlučno, dobro pripremljeno i energično suprotstaviti" prijavi Serža Bramerca i Karmela Agijusa protiv Srbije zbog toga što članovi SRS-a Petar Jojić i Vjerica Radeta nisu izručeni Haškom tribunalu.

Takođe, Šešelj očekuje da će predsednik Vučić u svojim stavovima na sednici Saveta bezbednosti UN-a koja će početi po našem vremenu večeras u 21.00 čas, imati podršku Rusije i Kine.

Foto: TV Pink Printscreen

"Srbija se obavezala da izručuje samo optužene za ratne zločine, zločine protiv humanosti i genocid, a i naš sud je doneo presudu da nema osnova za njihovo izručenje i ta presuda je nepromenjiva", podsetio je Šešelj.

Kaže i da njih dvoje ne bi trebalo sami da idu u Hag jer treba da poštuju svoju državu i njene institucije, ali i njega kao predsednika stranke.

Advokat Goran Petronijević izjavio je za TV Pink da je očekivao ovakav ishod za generala Mladića, s obzirom na dosadašnji rad tribunala. Kaže da možemo da odahnemo jer Mladić nije osuđen za prvu tačku o opštinskim genocidima. Da jeste, to bi dalo celinu za proglašavanje RS genocidnom tvorevinom, što bi davalo određene političke šanse da dođe do ozbiljnije revizije Dejtonskog sporazuma.

- Sve ove ostale tačke za koje je proglašen krivim jako su upitne. Jednog dana kad se steknu uslovi, nadam se da ćemo dobiti mogućnost za reviziju i nadam se uspešnom ishodu - kaže Petronijević.

Foto: TV Pink Printscreen

Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Informer" Dragan J. Vučićević zapitao je da li je "iko pri zdravoj svesti mogao da pomisli da će ishod presude biti drugačiji".

- Znali smo, nažalost, unapred šta će biti presuda, i prvostepena i ova sad. Nema tu ničega sem čiste politike. Ko je pažljivije pratio suđenje Mladiću videće da nijedna tačka iz optužnice nije dokazana. Tvrdim da ne postoji nijedan čvrst, materijalni dokaz da je Mladić odgovoran za ratni zločin. Tačka - kaže Vučićević za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Ocenjuje da je Ratko Mladić srpski heroj, a da je danas ušao u legendu i velikim slovima u srpsku istoriju.

- Šta god pričali, mi ćemo to znati i naša deca će to znati, a presude su zapadna propaganda - kaže urednik "Informera".

Kaže da, kada je u pitanju ratni zločin, pa čak i pominjanje genocida i doživotni zatvor, onda bi krivica morala da bude nedvosmisleno utvrđena, van svake sumnje.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovde očigledno u žalbenom postupku jeste postojala sumnja jer sudija Nijambe izdvojila svoje mišljenje da proces treba da se vrati na početak i da se suđenje ponovi jer su procesna prava, svi zakoni i sve međunarodne konvencije povređeni. Ovo nije presuda, ovo je pravno nasilje. Ovo nije pravo, ovo je najprljavija kampanja i najcrnja dnevna politika - kaže Vučićević.

Jelena Milić, osnivač Centra za evroatlantske studije (CEAS), izjavila je za Pink da je važno naglasiti da je deo optužnice, koji se odnosi na opštinski genocid, pao. 

- Činjenica je da definitivno postoji problem sa funkcionisanjem Haga kada su u pitanju ključna suđenja za zločine nad Srbima, tu mislim na Haradinaja, Gotovinu i Markača za Oluju, gde je sud podbacio. Na nama je da činjenicama, upornošću i doslednošću ukažemo na propuste Haškog tribunala i na okolnosti koje idu u prilog tome da su neke stvari interpretirane na pogrešan način – kaže Milić. 

Foto: TV Pink Printscreen

Naglašava još jednom skandaloznost postupaka protiv Haradinaja, Gotovine i Markača.

- Ne treba likovati, ali ne treba ni spinovati. U komentarisanju svega ovoga moramo imati balans – izjavila je Jelena Milić. 

Rat je, kaže, politika i, komentarišući izjavu Serža Bramerca o tome da presuda Mladiću nije presuda srpskom narodu, Milićeva kaže da ovo na posredan način jeste kriminalizacija Srba. Ističe da je „arbitrarnost po oceni ko je najveći zlikovac, čak i na kraju 20. veka, zapanjujuća od strane Bramerca“.

Autor:

#Haški tribunal

#Presuda

#Ratko Mladić

#TV Pink

#emisija