AKTUELNO

Najduža panoramska gondola na svetu počela je sa radom.

Od centra Zlatibora do kompleksa Tornik od jutros se stiže devet kilometara dugom trasom iznad livada, šuma, jezera.

Foto: Pink.rs

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Inače, vožnja traje 25 minuta. Kapacitet gondola koja ima 55 kabina je 600 putnika na sat. Srce gondole nalaziće se na međustanici kod Ribničkog jezera, gde je planiran razvoj projekta Novi Zlatibor (turizam visoke kategorije, na preko 200 ha zemljišta), dok će završna stanica gondole biti na samom vrhu Tornik , na visini od 1496 m.

Video: Pink.rs

Zbog epidemioloških mera do daljnjeg će u jednoj kabini biti najviše četiri čoveka. Očekivanja su da se investicija u gondolu od 13 miliona evra vrati kroz deset godina kada se očekuje da Zlatibor postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu sa 10 miliona noćenja godišnje i oko milion posetilaca.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

U saradnji sa renomiranim francuskim proizvođačem Kompanijom Pomagalski kompletna instalacija urađena je u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine. Poštovanje svetskih ekoloških standarda pri gradnji gondole u skladu je sa naporima Opštine Čajetina da postane prva ekološka opština u Srbiji.

TRI NAJDUŽE GONDOLE NA SVETU

Svetski rekord u dužini trase pripada Gold gondoli Zlatibor (9 km), a pre zlatiborske gondole najduža svetska gondola bila je TianmenShan Cable Car gondola (7,4 km) koja se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Zhangjiasie u Kini, u okviru kojeg je snimljen kultni film Avatar nagrađen oskarom reditelja Džejmsa Kamerona.

#Gondola