AKTUELNO

Limuzina u kojoj se vozi ruski predsednik Vladimir Putin već je dobro poznata celom svetu.

I tokom boravka u Ženevi, gde će se danas sastati sa američkim kolegom Džoom Bajdenom, Putin će se voziti "aurusom".

Prema protokolu, predsednikov automobil se ponekad dostavlja vozom, a češće, iz bezbednosnih i operativnih razloga, teretnim avionom.

Foto: Tanjug AP/Alessandro della Valle/Keystone

Po pravilu, ti automobili se dopremaju ranije drugim letom i prate Putina tokom poseta inostranstvu. Praktično, taj automobil je uvek potreban ako se radi o zvaničnoj poseti na najvišem nivou.

„Aurus“ je prvi put predstavljen javnosti na inauguraciji Vladimira Putina u maju 2018. godine, a prvi put je u inostranstvu provozan u leto iste godine, u glavnom gradu Finske, gde se ruski lider sastao sa bivšim liderom SAD Donaldom Trampom.

Radi se o "aurus senatu" koji je specijalno konstruisan za predsedničku vožnju. Tehničke karakteristike se uglavnom drže u tajnosti, ali zapadni mediji su naveli da automobil ruske proizvodnje izgleda izuzetno impresivno i da se u određenoj meri može nazvati „ideološkim oružjem Kremlja“.

Strane tehnologije nisu kopirane, već je njima kreativno ovladano i na njihovoj osnovi razvijene su sopstvene.

Foto: Tanjug AP/Markus Schreiber

Naziv brenda se sastoji iz dve reči: aurum, što znači „zlato“ i Rus kao Rusija. U centru logoa je štit, a u njegovom gornjem delu se nalazi zvezda vodilja.

Spolja vozilo podseća na sovjetski ZIS-110 iz četrdesetih godina prošlog veka, koji je pravljen za sovjetsko rukovodstvo.

Kako se tvrdi, Rusi su u ceo projekat uložili više od 400 miliona dolara, a čak su i američki novinari istakli da je daleko bezbednija od limuzina američkih predsednika!

Foto: Tanjug AP/Markus Schreiber

Kako se tvrdi, Rusi su u ceo projekat uložili više od 400 miliona dolara, a čak su i američki novinari istakli da je daleko bezbednija od limuzina američkih predsednika!

Pod haubom je 4,4-litarski Bi-turbo motor sa 8 cilindara, koji je specijalno za nju razvio "Porše", sa oko 530 KS i obrtni momentom od 880 Nm. Automobil ima hibridni pogon što znači da raspolaže i sa elektromotorom, a uz pomoć 9-stepenog automatskog menjača razvijenog u ruskoj kompaniji Solers (UAZ) prenosi snagu na sve točkove. Do "stotke" stiže za manje od 6 sekundi i postiže maksimalnih, naravno, elektronski ograničenih 250 km/h.

Limuzina je posebna atrakcija i na proslavama Dana pobede.

#Vladimir Putin

#vozilo