AKTUELNO

Kosovski parlament izlgasao nepoverenje vladi.

Poslanici u kosovskom parlamentu izglasali su nepoverenje vladi Ise Mustafe.

Foto: Beta/AP

Skupština Kosova danas je sa 78 glasova za i 34 protiv izglasala nepoverenje Vladi Kosova.

Odlučujuci glasovi bili su glasovi vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) na čijem je čelu predsednik Skupštine Kadri Veselji, dok su protiv pada Vlade bili jedino poslanici Demokratskog saveza Kosova (DSK) premijera Ise Mustafe, prenosi Radio Slobodna Evropa. Za nepoverenje vladi Ise Mustafe glasali su i poslanici Srpske liste i drugih manjinskih zajednica.

Vanredni izbori se ne mogu održati ranije od 30 niti kasnije od 45 dana, a kako RSE navodi u opciji su 11. i 18. jun.

Tokom višečasovne rasprave u Skupštini, dve vladajuće stranke su uglavnom optuživale jedna drugu za nerad, nedostatak odlučivanja i koordinacije, kao i za ranije koruptivne afere, dok je opozicija vladajuće stranke optužila da im je cilj "samo fotelja".

Na kraju rasprave, premijer Isa Mustafa je rekao da treba da se poštuje parlamentarna demokratija i da Kosovo treba da postupi po volji građana i Skupštine, dok je inicijator zahteva za pad vlade Fatmir Ljimaj kazao je da je današnja diskusija dokazala da je vreme za kraj trenutne vlade.

Na osnovu kosovskog Ustava, nakon današnjeg izglasavanja nepoverenja vladi, vlada se smatra u ostavci, a predsednik zemlje raspušta Skupštinu, nakon čega predsednik raspisuje vanredne izbore najkasnije 10 dana od dana raspuštanja, a nakon konsultacija sa liderima partija o datumu.

#Priština

#Skupština

#Vlada

'