AKTUELNO

Povodom 9. maja, Dana Evrope, danas je u Skupštini grada upriličen svečani prijem čiji je domaćin bio zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, a prisustvovao je premijer i novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Posle intoniranja himni Srbije i Evropske unije, Benedikt je u prigodnom obraćanju rekao kako se srpski narod pre 16 godina odlučio za evropski put, a do sada je, kaže, na tom putu mnogo postignuto.

- Srbija grabi jako ka članstvu u Evropskoj uniji - rekao je Benedikt i naveo da će Evropska unija uvek biti na strani Srbije.

Foto: Tanjug

Podsetivši na istorijat Dana Evrope, Benedikt je rekao da je 9. maja 1950. godine, samo pet godina posle Drugog svetskog rata, donesena Šumanova deklaracija, koja je trebalo da obezbedi saradnju između evropskih zemalja i spreči bilo kakve dalje ratove.

- Danas se moramo toga setiti, jer je ovo vreme porasta populizma i nacionalizma - istakao je on.

Poslednji izbori u Austriji, Holadniji i Francuskoj, pokazali su, kaže, da takva mišljenja ipak nisu prevladala.

Foto: Tanjug

Veoma posećenom prijemu su, osim novoizabranog predsednika Srbije, pored ostalih prisustvovali ministarka bez portfelja zadužena za EU integtacije Jadranka Joksimović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, šefica pregovaravckog tima Tanja Miščević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, gradski menadžer Goran Vesić, predstavnici diplomatskog kora, političkog i javnog života.

Foto: Tanjug

Na današnji dan, pre 67 godina, tadašni ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman predstavio je svoj predlog kreiranja organizovane Evrope, poznat kao Šumanova deklaracija, koja se smatra začetkom onoga što je danas poznato kao Evropka unija.

#Aleksandar Vučić

#EU

#Oskar Benedikt

#Skupština

'