AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvujući svečanom prijemu povodom Dana Evrope, koji organizuje šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao da je izbor Srbije Evropa.

On je podsetio da danas pored Dana Evrope mi obeležavamo i Dan pobede nad fašizmom i naglasio da je naš narod jedan od pet najstradalnijih naroda u oba Svetska rata.

-Naš današnji izbor, zašto slavimo Dan Evrope, je Evropa. Evropa koju ističemo sa možda manje ushićenja i entuzijazma, ali to ističemo sa racionalnijim, odgovornijim i ozbiljnijim pristupom - istakao je predsednik i dodao da je najznačajniji razlog za to jeste što je pre gotovo 70 godina stvorena zajednica koja je svojim članicama osigurala mir i da 69 godina te zemlje nemaju sukobe i ratove.

-To je ono što je našoj zemlji potrebno više nego bilo šta drugo i više nego ikada - naglasio je predsednik.

Upravo zato sa sigurnošću mogu da utvrdim da ne postoji važniji razlog od prihvatanja politike i vrednosti Evrope, očuvanje mira, stablnosti i garancija budućnosti naše dece i zemlje u celini, rekao je on.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je ukazao da je to posebno važno danas kada se suočavamo sa brojnim problemima i pritiscima i primetio da je Srbija jedina zemlja koja ima poglavlje 35 u pristupnim pregovorima.

Kako naglašava, zbog toga je važno da na razumaman i racionalni način kažemo da je Evropa naš izbor, jer hoćemo da pripadamo društvu uređenih zemlja, da čuvamo mir, dobro razumemo sa komšijama.

-I danas u Evropi čućete mnoge glasove koji će različite stvari da zamere Srbiji. I u Srbiji ćete čuti mnogo glasova ljudi, koji nisu n glupi ni neobrazovani, koji će glasno govoriti protiv Evrope. Ali još nisam cćuo kakvo bi bilo rešenje i šta bsmo radili u svim sferama života bez Evrope - rekao je predsednik na svečanom prijemu u kombank dvorani.

Vučić je istakao da Srbija pripada Evropi ne samo geografski, nego i vrednosno, jer želimo da pripadamo takvom društvu i to je naš izbor.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

-Da bismo tamo bili sem teških stvari koje ne zavise od nas, a reč je o KiM, moraćemo sebe da menjamo, mnogo toga u našoj ekonomiji da promenimo, iako smo uspeli mnogo toga da učinimo u proteklom periodu - rekao je Vučić, podsećajući da je Srbija sa ivice bankrota postala jedna od pet evropskih zemalja sa najvišim rastom, i među tri koja ima suficit treću godinu zaredom.

Kako je istakao, naša zemlja će morati još da se menja u oblasti vladavine prava, dodajući da je zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije upućen skupštini, a na putu su i ustavni amandmani i završava se medijska strategija. Takođe je ocenio i da je neophodno da se uspostavi poverenje sa građanima, na čemu će morati dalje da se radi.

-Sve ono što naše poverenje čini krhkim moraćemo da se borimo da ga popravljamo i podižemo, moraćemo jedni druge više da poštujemo. Nemojte da se ljutite na nas Srbe kada nam se ponekad čini da nismo dovoljno poštovani, mislimo da zaslužujemo više. Kao što znate Srbija nije kukala, nikada nije i neće ništa više da traži nego poštovanje. Onoliko koliko Srbija napreduje pružite poštovanje i ništa više. Koliko poštujemo Evropu toliko očekujemo od vas - poručio je predsednik, zahvalivši se Evropi na ogromnoj podršci Srbiji.

-Srbija je izašla na kraj sa ekonomskom krizom i ne bi pobedila nedaće bez evropskih investicija i donacija, sa kojima je to bilo neuporedivo lakše - rekao je predsednik. Na kraju je, apelujući na Evropu da i dalje pomaže Srbiji, poručio da će Srbija biti ne samo dobar, lojalan i pouzdan partner, već i deo Evrope.

Fabrici na srpskom: Živela Evropa, živela Srbija

Evropska unija prepoznala je evropsku perspektivu zapadnog Balkana, a naročito Srbije, izjavio je danas šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, ističući da je Srbija izabrana da postane deo evropske porodice, te da će EU pomoći na tom putu.

-Srbija nije sama, mi smo tu da pomognemo...Razumemo da je proces težak i bolan, ali kao što su to dokazali osnivači EU, moguće je. Promene su uvek teške, ali moguće - rekao je Fabrici obraćajući se na prijemu povodom obleležavanja Dana Evrope.

Poručio je da Dan Evrope predstavlja priliku da se istakne važnost mira i trajnog pomirenja. Fabrici je podsetio na Šumanovu dekaraciju, koju je 9. maja 1950. godine pročitao tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman, kojom je predložena saradnja Nemačke i Francuske na polju proizvodnje čelika i uglja. Šumanovu deklaraciju nazao je jednostavnim, ali revolucionarnim konceptom, koji je Evropu nakon dva svetska rata pretvorio u ujedinjen i siguran kontinent.

-Teških smo dana imali dokazujući da se EU neće nestati nakon kriza...Ovo je dan da proslavimo život...Svet u kojem živimo se menja, izazovi se pojavljuju i EU bi trebalo da oblikuje sopstvenu budućnost - rekao je Frabrici.

Fabrici je istakao da su nada i mladost dve jako bitne reči u rečniku EU, a govor je završio obrativši se na srpskom: "Živela Evropa, živela Srbija".

Nakon prijema, biće održan koncert dečjeg hora "Muzika nade" u pratnji muzičara Momčila Bajagića Bajage, Vasila Hadžimanova i drugih.

Na današnji dan obeležava se Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, ali se ovaj dan obeležava i kao Dan Evrope i slavi kao rođendan Evropke unije.

#Aleksandar Vučić

#Evropa

'