AKTUELNO

Nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić uputio je iz pritvora u Hagu čestitku Rusiji povodom 9. maja - Dana pobede nad fašizmom.

- Sve na svetu ima svoju cenu, a sloboda naroda ima najvišu. Ta cena ste vi i vaša žrtva. Vi ste blistavi i besmrtni, kao što su blistavi i besmrtni dijamanti, jer vi i jeste dragulj svoga naroda - poručio je Karadžić.

On je u čestitki, koju prenosi Sputnjik, naglasio da blistanje Rusije čuva njen narod od rđe i propadanja.

Prema njegovim rečima, sve što postoji oslonjeno je na temelje, a Rusija je temelj naroda.

- Iako su temelji u zemlji i ne vide se svakoga trenutka, svi ih poznaju i osećaju, na njima zasnivaju svoju sigurnost i trajanje u vremenu i istoriji. I kao što blistate u vremenu ovoga sveta, tako blistate i u večnosti koja se raduje svakom vašem podvigu i žrtvi - naveo je Karadžić.

On se na kraju osvrnuo na odnose Srbije i Rusije i naglasio da uz sve bratske veze i pomaganja kroz vekove, ne treba da se zaboravi ni jedinstven koren iz koga su iznikli.

- I imena naših otadžbina ukazuju na to kao na najveću bliskost, jer su ta imena, posmatrano fonetski, gotovo istovetna. Srpska srednjevekovna država Raška je na ondašnjim evropskim jezicima nazivana Rascija, a fonetski izgovor imena Rusija je i danas Rasija i Raša. Nije moguće zanemariti ovu sličnost, pa je ne treba ni zanemariti, već se na nju podsećati stalno, sa radošću i ponosom u srcu - rekao je prvi predsednik Srpske.

On je zaključio da nije važno ko je od koga nastao već da je koren isti.

- To je više od prijateljstva. To je bratstvo - zaključio je Karadžić.

#Dan Pobede

#Radovan Karadžić

#Vladimir Putin

#čestitka

'