AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku povodom Dana Republike Srpske. U čestitki se kaže:

Poštovani predsedniče Republike Srpske, gospodine Milorade Dodiku,

Dragi prijatelju,

U ime građana Republike Srbije i u svoje ime, od srca Vam čestitam Dan Republike Srpske uz iskrene želje za mir, sreću, napredak, sigurnost i blagostanje svih građana Srpske.

Uvaženi prijatelju,

Verovali smo da su teška vremena iza nas, ali plašim se da doba velikih izazova, kako za Srbiju, tako i za Srpsku tek dolazi. Ovo sam rekao, jer dobra i srećna vremena ne mogu postojati posebno i odvojeno za Srbiju ili Srpsku, takođe, vreme izazova za jedne, takvo je i za druge.

Srbija se, svih ovih godina, ponašala odgovorno i dosledno podržavala Dejtonski mirovni sporazum i pravne okvire proistekle iz tog sporazuma. Nažalost, mnogi koji su učestvovali u donošenju tog okvira pokušavaju da izvrgnu ruglu njegove osnovne postulate i suštinski izbrišu postojanje Republike Srpske sa njenim Ustavom zagarantovanim nadležnostima. Republika Srbija svoj stav neće menjati i ostaće privržena slovu Dejtonskog sporazuma, podržavajući teritorijalni ingegritet Bosne i Hercegovine, ali i oštro se suprotstavljajući ukidanju ili bilo kakvom unižavanju Republike Srpske.

Dragi predsedniče, pred nama su veliki zadaci očuvanja srpskog jezika, ćiriličkog pisma, zajedničkih tradicionalnih vrednosti srpskog naroda i kulture sećanja na stradanje Srba. Pred nama je i dalje snaženje naših ekonomskih, političkih i svih drugih veza, od izgradnje auto-puteva, pruga, do jačanja institucionalne saradnje na svim nivoima i u svim oblastima. Uveravam Vas, gospodine predsedniče, da ćete u Srbiji imati iskrenog, snažnog i najbližeg partnera u ostvarenju tih ciljeva.

Istovremeno, naš zajednički zadatak je da čuvamo mir i budućnost našeg naroda. Znam da ćete dati sve od sebe da se očuva regionalna stabilnost, jer to jeste u najvišem interesu i našeg srpskog naroda.

Narodu u Republici Srpskoj i Vama lično želim srećan praznik, dobro zdravlje, uspeh i sveukupni napredak.

Živela Srpska!

Živela Srbija!

Hristos se rodi!“

Autor: