AKTUELNO

Gosti Novog jutra govorili su o naoružanju svetskih sila i stanju u našem regionu.

Ljuban Karan, bivši pripadnik KOS-a, govoreći o naoružavanju na globalnom nivou kaže da iako je vojni budžet Amerike neuporedivo najveći u svetu, Rusi nekako uspevaju da prate i postižu senzacionalna otkrića u vezi sa novim borbenim sistemima.

- Ono što je najviše iznenadilo zapadne stratege, po mom mišljenju, to su ove hipersonične rakete za koje nema nikakve šanse da ih zaustavi nikakav raketni štit - rekao je Karan za Novo jutro TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da je u poslednje vreme veliku buru na zapadu napravio atomski dron "Posejdon" koji su Rusi napravili, a koji može da napravi štetu gde su Amerikanci i NATO smatrali da su nedodirljivi.

- To su ti nosači aviona, prigradske vojne luke u Americi, pa čak i američki gradovi, ako dođe do nekog atomskog prepucavanja i odmazde - naveo je Karan i dodao da taj dron ima neograničen domet.

Karan je ocenio i da je korona bila jedno globalno iznenađenje, strateško iznenađenje i da su sve velike sile sada u velikom grču i ne veruju protivniku i plaše se da on ne iskoristi tu oslabljenost.

- Ti sada postoji veliko pripremanje za nešto što će se deseti kasnije. Očekuje se ekonomska kriza, posledica svake ekonomske krize bilo je ratno sučeljavanje manjih ili većih razmera. Za to se svi pripremaju - naveo je Karan.

Oboren i drugi F-117A

Karan se osvrnuo i na vest da je naša vojska oborila i drugi F-117A tokom NATO bombardovanja i rekao da se to znalo, ali da nije bilo materijalnih dokaza. - Bilo je sasvim dovoljno da se takav jedan avion obori, pa da stane kompletna njegova proizvodnja i da projekat bude pod upitnikom - kazao je Karan.

Milan Petrić, stručnjak za bezbednost, osvrnuo se na stanje u našem regionu i rekao da tu Amerika želi da ostvari ozbiljan vojno-politički uticaj kroz Hrvatsku i Crnu Goru.

Foto: TV Pink Printscreen

- Crnu Goru slabi jer je to manja država, sa mnogo manjim budžetom, dok Hrvatska prednjači u mnogo sfera. Mogu da kažem da smo mi poslednjih godina podigli vojnu potrošnju, ne samo budžet, za preko 40 odsto, što znači da smo mi u toj sferi sada iznad njih - istakao je Petrić.

#Ljuban Karan

#Milan Petrić

#naoružanje