AKTUELNO

Centralni registar stanovništva nam treba da bi mogli da razvijamo savremenu elektronsku upravu, da bi svi podaci građana bili kompletni, rekao je na konferenciji za medije direktora Kancelarije za za tehnologije i elektronsku upravu Mihaila Jovanovića.

Jovanović je rekao da želi da se obrati građanima Srbije sa ispravnim informacijama u vezi sa Centralnim registrom stanovništva, istakavši da je javnost danas bila suočena sa neistinama koje je iznela Marinika Tepić.

Jovanović je opovrgao tvrdnje potpredsednice SSP Marinike Tepić i istakao da je kompanija "Aseko" na tenderu centralnog registra stanovništva dala najbolju ponudu i da u tom slučaju nema sukoba interesa.

"Kancelarija od svog osnivanja u avgustu 2017. godine, sprovela je više od 90 postupaka javnih nabavki, transparentno, sve objavljeno na sajtu uprave i od tih nešto više od 90 dodeljenih ugovora samo jedan bio sa kompanijom ASEKO za centralni regiostar stanovništva", rekao je Jovanović.

On je istakao da je jedan od prioriteta Vlade Srbije, uspostavljanje transparentne, efikasne i ekonomične Javne uprave.

"Da bi to uspeli, izgradili smo savremenu elektronsku upravu koja je fantastično sredstvo u borbi protiv korupcije. Ona se bazira na četiri osnovna registra. Registar građana, pravnih lica, nepokretnosti i adresa. Tu smo se susreli sa katastrofalnim stanjem u samom registru građana", rekao je Jovanović, dodavši da ni Marinika Tepić niti njen šef nisu od juče, istakavši da su mogli mnogo toga da urade da to sve bude bolje.

Jovanović je naveo primer nepravilnosti gde je u matičnoj knjizi rođenih od 1920. godine pa na ovamo bilo 14 miliona 863 podataka, a u matičnoj knjizi umrlih imamo 3 miliona 241 hiljadu, dodavši da je konstatovano da u matičnoj knjizi rođenih treba da bude 11 miliona 621 hiljada.

"Daljom analizom videli smo da u matičnoj knjizi rođenih imamo građane koji ni nemaju JMBG, preko 2 miliona i 800 hiljada građana. Da li mislite da možemo da razvijamo elektronsku upravu a da toliko broj ljudi nema jedinstveni matični broj", rekao je Jovanović i dodao da preko milion i sto hiljada građana nisu imali ni državljanstvo.

Ističe da je u okviru jedne opštine ili grada pronađeno preko 220 hiljada duplih jedinstvenih matičnih brojeva, a skoro 30 hiljada građana je imalo iste brojeve u različitim gradovima.

"Centralni registar stanovništva nam treba da bi mogli da razvijamo savremenu elektronsku upravu, da bi svi podaci građana bili kompletni. Da bi uveli red i zdrav razum u rad Javne uprave. Građani će moći da, ukoliko se neki podatak promeni, uskoro moći da kada menjaju podatak, biće dostupan Centralnom registru kao i svim institucijama", rekao je Jovanović istakavši da on nema veze sa izborima, već sa zakonom o centralnom registru stanovništa i elektronskoj upravi.

"Kada smo otvorili ponudu na tenderu za centralni registar stanovništva, dobili smo informaciju da imamo samo dve ispravne ponude i da je najpovoljniju dala kompanija Aseko, pri čemu je cena bila jedini kriterijum", rekao je Jovanović. 

Pošto je, kaže, znao da je u toj evropskoj firmi, jedan od direktora brat premijerke, Igor Brnabić, kontaktirali su Upravu za javne nabavke od koje je 14. novembra 2019. godine zatraženo da se izjasne da li može sa kompanijom Aseko da se zaključi ugovor.

Uprava za javne nabavke je konstatovala da je Kancelarija za IT samostalni državni organ, da predstavnica vlade nije predstanik tog organa, kao i da njen brat nema uticaja na donošenje odluka u konkretnom postupku, te da samim tim nema mesta primeni odredbi zakona koje uređuju materiju sukoba interesa.

Tepić je ranije danas rekla da je Kancelarija za IT firmi Igora Brnabića za centralni registar stanovništva uplatila 180 miliona dinara, i da je reč o "najdirektnijem sukobu interesa".

#jovanović mihailo