AKTUELNO

Cilj je da se dođe do 50 posto vakcinisanih punoletnih građana, a zatim do 5 miliona, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK dr Mihajlo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Dr Jovanović je rekao da smo prešli 2, 5 miliona datih prvih vakcina u Srbiji, i dodaje da, kada se to uporedi sa brojem punoletnih građana u Srbiji, iznosi 46, 5 posto.

„Što se tiče drugih doza, dato je 2 miliona i 25 hiljada, tako da je u zbiru, ukupno u Srbiji dato 4 miliona i 28 hiljada vakcina“, rekao je dr Jovanović.

Kako kaže, cilj je da se dođe do 50 posto punoletnih, zatim 5 miliona, granica dodaje, nije definisana.

„Ovo je jedan veliki timski uspeh. Četiri elementa su bila bitna, kao prvo nabavka vakcina, zahvaljujući predsedniku i premijerki mi imamo 4 vrste vakcina. To je velika diplomatska pobeda Srbije. Veliki faktor su i zdravstveni radnici koji rade od jutra do mraka. Dnevno bez problema dajemo 40, 50 hiljada vakcina“, rekao je dr Jovanović.

Ističe da su takođe i građani veliki faktor uspeha, jer su se odazvali imunizaciji.

„Građani su shvatili značaj vakcinacije i to je dalo rezultat. Svi uskustvo koje smo imali primenili smo za ovaj sistem vakcinacije“, rekao je dr Jovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Miroslav Čučković, predsednik gradske opštine Obrenovac, rekao je da se 27. aprila pokrenula kampanja da se dođe do svakog doma u Obrenovcu i da svako ko želi primi vakcinu.

„Popeli smo se sada na zlatnu sredinu od 35 hiljada doza od 62 hiljade punoletnih stanovnika. Pokazalo se da su najmanje zaštićeni oni koji su mislili da su najsigurniji“, rekao je Čučković.

Kako kaže, upravo se pokazalo da su se mladi dosta zaražavali u tom periodu, pa su, dodaje, krenuli i po institucijama gde je napravljen prvi pomak u vakcinaciji ljudi srednje i mlađe dobi.

#vakcinacija