AKTUELNO

Albanska strana u neispunjavanju svojih obaveza ima podršku Vašingtona, Brisela ili Nemačke i tokom pregovora oko Kosova, srpska strana razgovara upravo sa ovim zemljama, tvrde sagovornici "Novog jutra".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da ga je iznenadila izjava Avdulaha Hotija da se u Briselu piše nekakav sporazum.

On je tako prokomentarisao pisanje pojedinih medija da će danas u Briselu, gde se održava tehnički dijalog između Beograda i Prištine, biti predstavljen dokument koji bi mogao da predstavlja sporazum između dve strane o rešenju kosovskog problema.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Iznenadila me izjava Hotija da tako nešto postoji. Koliko god im ne verujem, isto tako ne verujem da bi sve izmislio - rekao je Vučić, istakavši da ga više od te informacije brine šta bi u dokumentu moglo da piše.

Veljko Nestorović, urednik u listu „Alo!“, kaže da je nemoguće verovati albanskoj strani, te je podsetio da nije ispoštovala nijednu svoju obavezu iz Briselskog sporazuma. Ocenjuje i da albanska strana ne povlači sama svoje poteze, već radi po dogovoru sa viših instanci.

- Da li je reč o Vašingtonu, Briselu ili Nemačkoj, ne znam, ali je činjenica da mi sve vreme ne pregovaramo sa njima, već sa državama koje stoje iza njih, svidelo se to nama ili ne. Siguran sam i da će pritisci na Srbiju biti sve jači i jači, a tek ćemo osetiti one pritiske koje je juče spomenuo predsednik Vučić – ocenjuje Nestorović.

Foto: TV Pink Printscreen

Direktor „Srpskog telegrafa“ Saša Milovanović kaže da je vreme za pregovore oko Kosova loše, ali da nam bolje vreme za rešavanje ovog pitanja i ne dolazi.

- Ne znam da li je gore ovo vreme sada kada nas Nemačka pritiska, ili će biti još gore za šest meseci, a verovatno hoće, kada se promeni predsednik u Americi pa na vlast dođu demokrate. Tada bi pritisak bio mnogo jači i teži, a današnja Amerika mnogo je drugačija u odnosima sa našom zemljom – kaže Milovanovič za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da u poslednjih 20 godina živimo u permanentnim pritiscima, podseća da Albanci nisu ispunili svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, te da odbijaju da ukinu takse na robu iz centralne Srbije, čak i onda kada taj zahtev stigne od neke velike sile.

- Ovakvo ponašanje nije bilo zabeleženo nigde! I zamislite da Srbija, recimo, ne implementira neki dogovor? Zvonilo bi sve od Brisela – kaže direktor „Srpskog telegrafa“.

#Novo jutro

#Saša Milovanović

#Veljko Nestorović