AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da će se prevashodno, u naredna dva dana u Briselu, pričati o pokušaju da se normalizuje ekonomska sardanja i naglasio da delegacija privremenih prištinskih institucija najdirektije pokušava da laže o tome šta će biti sadržina razgovora.

Đurić je naglasio da na agendi neće biti pitanje međusobnog priznanja kao što insinuiraju u Prištini, već da će pored pitanja ekonomske saradnje, pitanje nestalih i raseljenih biti govora i o obavezama koje je prištinska strana preuzela Briselskim sporazumom. 

- Razgovaraće se i o nestalim osobama. Mi potražujemo više od 500 nestalih osoba, još uvek. Ukupno ima oko 1.500 nestalih. Dugujemo porodicama svih nacionalnosti istinu o tome šta se desilo sa njihovim najmilijima - rekao je Đurić za Pink.

Podsetio je na to, da ni 20 godina nakon rata na niko od lidera terorističke OVK nije odgovarao.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mislim da je civilizacijski neophodno i da dođe do njihove odgovornosti. Vidimo određene korake u tom pravcu sada pred ovim sudom, ali je neophodno i da se reši pitanje nestalih - rekao je Đurić i dodao da je važno i stvaranje preduslova za povratak proteranih i raseljenih zato što je Kosovo i Metohija teritorija sa najmanjom stopom povratka prognanih bilo gde u svetu.

- Postavićemo pitanje šta je Priština uradila za 20 godina da se više od 40.000 proteranih omogući da se vrate i da budu obešteći - rekao je Đurić.

- Pokretaćemo svaki put kada se sastanemo i pitanje Zajednice srpskih opština, i svaki put ćemo da pokrećemo pitanje svih obaveza prema srpskoj strani - nagalsio je Đurić, dodajući da predstavnici privremenih prištinskih institucija najdirektije pokušavaju da lažu o tome šta će biti sadržina razgovora.

- Ja moram unapred da im kažem - ako bilo ko od njih sanja da će bilo sa predsednikom Vučićem ili bilo sa bilo kim na bilo kom nižem nivou pokušati da razgovara o tome da Srbiju natera da prizna nezavisnost Kosova i Metohije o tome može samo da sanja - naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

On smatra da treba nastaviti pregovore sa Prištinom navodeći da je Srbija 2012. i 2013. godine bila u neuporedivo težoj situaciji u međunarodnim okolnostima nego danas kada je, podsetio je, više od 100 država priznalo Kosovo i talas prijema u međunarodne organizacije. 

- Neko iz prethodnih ovdašnje administracije pustio prištinu u pojedine regionalne organizacije i nije reagovao na talas priznanja Kosova. Naš tim je radio sasvim suprotno. Mi smo vodili dijalog da bismo sačuvali mir i stabilnost na terenu i doprineli da postoji makar neka perspektiva da se stvari rešavaju na miran način kroz razgovore - rekao je Đurić. 

Foto: TV Pink Printscreen

Naglasio je da je, s druge strane, Srbija vodila snažnu kampanju za povlačenjem priznanja kosovske nezavisnosti da bi zaštitila srpske interese i pokazala Prištini da jednostrano proglašenje nezavisnosti ne može tako da prođe nego da do rešenja može da se dođe isključivo dijalogom koji podrazumeva zadovoljenje interesa obe strane. 

Komentarišući to što je Avdulah Hoti za novog šefa pregovaračkog tima imenovao Skendera Hisenija, Đurić je rekao da ne treba potceniti prištinsku delegaciju i da je reč o čoveku sa ogromnim političkim iskustvom. 

Dodao je da je Hiseni bio saveznik Ibrahima Rugove 1989.godine i jedan od vođa separastičkog pokreta za otcepljenja Kosova, kao i da je bio tzv. ministar spoljnih poslova neposredno pred proglašenje kosovske nezavisnosti.

#Brisel

#Marko Đurić

#Razgovor