AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da je potpredsednik privremenih institucija u Prištini Besnik Bisljimi u Briselu "bio manji od makovog zrna", čime je reagovao na Besljimijevu izjavu da se u Briselu nije razgovaralo o zajednici srpskih opština.

"Umesto što Priština preti na sve moguće načine, što Bisljimi izjavljuje da treba ukinuti nekakve paralelne opštine, da bi to njima bio uslov za formiranje Zajednice srpskih opština on tako nešto nije pomenuo u Briselu gde je bio manji od makovog zrna", rekao je danas Petković komentarišući Besljimijevu izjavu kao i tvrdnju da je u Briselu bilo reči samo o sporazumima koje Beograd navodno nije ispunio.

On je dodao i da mu nije jasno na koje opštine i paralelne insitucije Besljimi misli, prenosi Kosovo online.

"Očigledno Priština ne želi da formira ZSO, pronalazi najrazličitije razloge zbog čega to neće da uradi - sada govori da je potrebno ukinuti nekakve paralelne instiittucije, a pitanje je koji će biti neki sledeći zahtev - da li će taj sledeći zahtev da bude da više ne bude Srba na Kosovu i Metohiji pa kada se to ispuni, da onda formiraju Zajednicu srpskih opština, onda se samo pitam za koga se formira Zajednica srpskih opština", rekao je Petković.

Dodao je da je bolje da se umesto te "prazne priče" Priština vrati dijalogu i ispunjenju svih sporazuma.

"ZSO jeste uslov svih uslova ako hoćemo da idemo dalje, a želimo normaliztaciju odnosa Beograda i Prištine, jer bez toga nema napretka ni budućnosti. Želimo da ovde ostanemo i opstanemo, zato smo povsvećeni dijalogu, posvećeni miru", poručio je Petković.

Petković je dodao i da danas opština Zvečan proslavlja 30 godina od osnivanja i podsetio da istorija Zvečana seže sve do doba Nemanjića.

"Danas je uručena povelja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je odlukom priovremenog organa opštine Zvečan postao počasni građanin Zvečana, za sav njegov lični trud, napor i rad, i kada je reč o izgradnji Sunčane doline i kada je reč o izgradnji Rajske banje i brojnih zgrada za mlade bračne parove u opštini Zvečan kao i za mnoge druge projekte, a na kraju krajeva za odlučnu borbu predsednika Vučića za narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Petković.

On je najavio da će i u utorak boraviti na KIM i da će se sastati sa povratnicom Dragicom Gašić, koju žele da proteraju iz Đakovice, samo zbog toga što je Srpkinja i što je odlučila da bude na svome.

"Sramota je na obrazu mnogih međunarodnih organizacija koje su vrlo mlako pomenule slučaj Dragice Gašić, a reč je o kršenju osnovnih ljudskih prava, a jedno od tih prava jeste i pravo na povrartak. Onda se pitaju zbog čega se Srbi ne vraćaju na prostor KIM - kada vide slučaj Dragice Gašič ko bi se i vratio", poručio je Petković.

#Besnik Besljimi

#Brisel

#Kosovo i Metohija

#Petar Petković