AKTUELNO

Ministar pravde je izjavio da je RS nastala pre građanskog rata u BiH

Ministar pravde Nikola Selaković obratio se novinarima u Banjaluci i istakao da su svi narodi u BiH jednaki.

-Republika Srpska nastala je pre nesrećnog gradjanskog rata u Bosni i Hercegovini, ne s namerom da bilo koga vredja ili bilo kome šteti, već s namerom da pokaže da su svi narodi u Bosni i Hercegovini jednaki i da svaki narod ima jednak glas, i pravo na ljudsko dostojanstvo - rekao je on.

Upitan da li su odluke suda obavezujuće, poput odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske, Selaković je kazao da zna da 11 godina postoji odluka istog Ustavnog suda o Mostaru, a da nije sprovedena i upitao - da li je i ta odluka konačna i obavezujuća?

-Očigledno da postoje neki problemi -  kazao je Selaković i dodao da je stav Srbije da neće doprinositi nastavku problema, već njegovom rešavanju.

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da Republika Srpska ima svoja prava u skladu s Dejtonskim sporazum i siguran je da će učiniti sve da se taj sporazum poštuje.

-Srbija je garant tog sporazuma i radićemo sve da se slovo Dejtona sprovodi do posljednjeg zareza- rekao je Vulin novinarima u Banjaluci.

Obeležavanje Dana Republike Srpske i njene krsne slave, Svetog Stefana, završeno je prijemom u Vladi Republike Srpske, nakon čega su predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministri i poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej otputovali iz Banjaluke.

Tokom obeležavanja nije zabeležen nijedan incident, a tokom celog dana Banjaluku su obezbedjivale jake policijske snage, a grad su nadletali helikopteri.

Autor: D.Jovanović

'