AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da je Srbija u neposrednoj opasnosti, jer je pod velikim pritiscima zapadnih zemalja, koje kako kaže, pošto-poto žele da "uguraju" tzv. Kosovo u međunarodne organizacije.

Govoreći za Pink o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici UN, koja je najavljena za 27. april, istakao da je to sramna odluka uzimajući u obzir sve istorijske činjenice.

Ukazao je da Zapad zaboravlja da je nad Srbijom izvršena agresija 1999. za koju niko nije odgovarao i koja je proglašena za „humanitarnu intervenciju“ iako su stradali civili.

- Zapadne zemlje kažu nema potrebe da se vraćamo u prošlost, a pitanje Srebrenice, koja je bila pre Nato agresije nije vraćanje u prošlost? Sada nama neko drži predavanja o tome da mi nemamo viziju i ne gledamo u budućnost i da treba da se pridružimo toj Rezoluciji i tako dalje - rekao je Dačić za Pink.

Pojašnjava da NATO bombardovanje nije ništa drugo do agresija, po međunarodnom javnom pravu jer je izvršen napad drugih zemalja na teritoriju Srbije.

Savet bezbednosti UN, konstatuje, nikada neće prihvatiti Rezoluciju o genocidu, jer Rusija i Kina nikada neće to prihvatiti.

Međutim, kako dodaje, pojedine zemlje međunarodne zajednice tvrde da Rezolucija ima većinu u Savetu Evrope, odakle je Rusija istupila, iako ta međunarodna organizacija nema težinu kao SB.

Foto: TV Pink Printscreen

- Naša država se nalazi u ozbiljnoj situaciju. Nastavlja se političko guranje Kosova u međunarodne organizacije i koriste se međunarodni mehanizmi za to. Ako ste pod tako velikim pritiscima nalazite se u stanju neposredne opasnosti i ne možete naći reči protiv onih kojih koji sprovode antisrpsku politiku, a da im ne kažete da su zločinci i ništavila - poručio je Dačić.

Osvrnuo se i na sednicu SB UN o NATO bombardovanju koja je zakazana na zahtev Rusije i istakao su mu pojedini predstavnici međunarodne zajednice rekli da ne dolazi u Njujork i ne troši novac, jer neće biti sednice SB o NATO bombardovanju.

Foto: TV Pink Printscreen

Takođe, prokomentarisao je i najave iz Prištine da će tužiti Srbiju za ratne zločine, poručujući da tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti nije kompetentan o tome da govori, jer je u to vreme bio u zatvoru.

- OVK je bila teroristička organizacija sve dok je nisu skinuli sa te liste i podržali u procesu proglašenja nezavisnosti Kosova - konstatovao je Dačić.

Ocenjuje da jedino Srbija "nema prava" da brani svoju teritoriju na kojoj je i nastala država Srbija.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima pojedine zemlje veoma su nepravedne prema Srbiji i zaboravljaju da je ona uvek bila lojalan partner.

- Zamoljeni smo od Grčke da kažemo da podržavamo teritorijalni integritet to smo uvek radili, a oni kažu da Kosovo može u SE, sram ih bilo. Ljudi moraju da shvate da mi moramo da čuvamo naše nacionalne interese i brinemo o našem narodu i građanima - zaključio je Dačić.

Autor: