AKTUELNO

Glavne političke partije iz raznih zemalja sveta, među kojima je i Srpska napredna stranka, uputile su zajedničko otvoreno pismo o bližoj međunarodnoj saradnji u borbi protiv virusa COVID 19, saopštila je SNS.

Potpisinica zajedničkog pisma je i Komunistička partija Kine, a u njemu je sadržan apel u kojem se najpre odaje izuzetna počast svima, naročito zdravstvenim radnicima, koji su uključeni u spašavanje ljudskih života, kao i saučešće porodicama preminulih.

U pismu se navodi da na prvo mesto treba staviti živote, bezbednost i zdravlje ljudi i u tom smislu preduzeti mere da zaustave širenje virusa, iako postoji svest o tome da će virus uticati i na ekonomski i društveni razvoj, ukoliko se COVID 19 hitno ne obuzda. 

Potpisinice podstiču zemlje da u punoj meri iskoriste moć organizacija građanskog društva i volontera, a širu jasnost pozivaju da se pridržava mera prevencije.

Takođe, pozivaju se zemlje da usvoje integrisano pristup da obezbede ekonomski i društveni razvoj i preduzmu mere za zaštitu socijalno ranjivih grupa.

Foto: Pink.rs/Tanjug/Dragan Kujundžić, tanjug/Rade Prelić, Unsplash.com

Zemlje se pozivaju da pojačaju međunarodnu koordinaciju makroekonomskih politika radi održavanja stabilnosti globalnog finansijskog tržžišta kao i tržžišta industrijskih lanaca i lanaca snabdevanja, te da smanje ili izuzmu tarife za olakšavanje trgovine u cilju sprečavanja svetske ekonomske recesije.

Takođe, ohrabruju se zemlje da omoguće prekogranični transport hitno potrebne medicinske opreme i zaštitnog materijala za borbu protiv virusa COVID-19.

U pismu se konstatuje i značajan napredak u borbi protiv virusa ostvaren u Kini i nekim drugim zemljama, koji je kupio vreme i poklonio iskustvo ostatku međunarodne zajednice.

Foto: Tanjug AP/Thomas Samson

Kako se navodi, pozdravljaju se zemlje, uključujući Kinu, koje su zauzele otvoren i odgovoran stav da blagovremeno saopštavaju povezane informacije, razmenjuju iskustva u odgovoru na bolest i lečenju pacijenata i naročito da daju medicinske i druge potrepštine drugim zemljama zahvaćenim virusom, u meri u kojoj su mogle.

Istovremeno se pozdravlja saopštenje sa vanrednog samita lidera zemalja G-20 u vezi sa COVID-19. Potpisinice smatraju da je izbijanje virusa razotkrilo potrebu da sve zemlje dodatno podstaknu izglede za globalnu upravu, te da podrže vodeću ulogu UN i Svetske zdravstvene organizacije u globalnoj upravi javnim zdravstvom.

- Pozivamo sve strane da povećaju koordinaciju i saradnju u okviru grupe G-20 i drugih međunarodnih mehanizama za efikasnu međunarodnu prevenciju i kontrolu dok težimo da izgradimo globalnu zajednicu sa zajedničkom budućnošću za javno zdravlje - ističe se u saopštenju.

Foto: Tanjug AP/Ariel Schalit

Partije iz celog sveta su se, kaže se u saopštenju, obavezale da održžavaju blisku komunikaciju u vanrednim okolnostima i obezbede bolji učinak u pripadajućoj ulozi političkog usmeravanja, u svrhu ubacivanja političke energije u globalnu borbu protiv virusa COVID-19.

- Verujemo da će zajednica sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo posle pandemije da izađe ojačana i da će ljudski rod da prigrli svetliju budućnost - poručile su političke organizacije u zajedničkom pismu.

#COVID-19

#Kina

#SNS

#komunistička partija

#koronavirus

'