AKTUELNO

U okviru Međunarodnog beogradskog sajma turizma, predsednik Aleksandar Vučuć, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i zamenica ambasadora Nemačke Dorotea Gizelman obeležili su danas početak projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam".

Pojavljivanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića izazvalo je mnogo pažnje, a brojni posetioci poželeli su da naprave selfi sa predsednikom. On se obratio prisutnima i izrazio zadovoljstvo zbog novog projekta sa Evropskom unijom. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Pokušaću da na nešto drugačiji način kažem nekoliko reči o veoma važnom projektu koji radimo sa EU i nemačkom Vladom. EU uvek kritikujemo za nešto, ali sada moram da kažem veliko hvala jer ulažu veliku sumu novca u našu zemlju i teško da bismo mi mogli da uložimo toliko novca u te opštine. Hoću da se zahvalim i ministarki Joksimović jer je uspela da ovo realizuje, ovo je velika stvar za nas. Znate, 16,5 miliona evra je ogroman novac, neće to promeniti sve, ali teško da bismo mi mogli u ovom momentu toliko da izdvojimo za te projekte. Molim ljude na istoku Srbije da dobro čuju šta ćemo sve sa ovim novcem uraditi, a mi ćemo se truditi da uradimo dodatne marine, šetališta, da bismo privukli što više ljudi i iz Beograda i iz okoline. Moramo ljudima da ponudimo nešto, da bi došli  - rekao je Vučić. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Želim da uputimo javni poziv svim ljudima da se vrate u svoju zemlju, da pomognu svojoj zemlji i narodu. Velika je ovo novost i velika stvar za nas, hvala vam. Da budem iskren, ali bez Evropske unije mi ovo ne bismo mogli da uradimo nikako, iako je nepopularno reći da je EU neophodna - rekao je Vučić. 

"EU za kulturno nasledje i turizam" je "EUzatebe" projekat usmeren na razvoj turizma kao znaccajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istoccne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Projekat finansiraju EU sa 15 miliona evra i nemaccko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemaccka organizacija za medjunarodnu saradnju GIZ.

Cilj projekta je da se putem konzervatorskih i građevinskih radova poboljšaju i predstave lokaliteti kulturnog nasleđa kao jedan od faktora unapređenja turističke atraktivnosti tog regiona kao što su Feliks Romulijana, Fetislam tvrđava, Rajačke pimnice i Narodno pozorište u Beogradu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Takođe, projekat ima za cilj da kroz radionice, seminare, konferencie i studijska putovanja prenese znanja o uspešnim modelima održivog razvoja turizma bez negativnih socijalnih uticaja, stavljajući akcenat na očuvanje životne sredine i kulturnog nasleđa.

Treća komponenta projekta su grantovi i bespovratna sredstva dodeljena lokalnim samoupravama, udruženjima građana, malim i srednjim preduzetnicima u Donjem Podunavlju kako bi podigli svoje privredne i turističke potencijale.

Cilj projekta je i podizanje prepoznatljivosti i atraktivnosti Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja kao turističkih destinacija za potencijalne posetioce iz Srbije, regiona i sveta i to putem marketinških kampanja u zemlji i inostranstvu.

U fokusu projekta je osam opština i gradova u Istočnoj Srbiji i Podunavlju - Smederevo, Požarevac, Kladovo, Negotin, Zaječar, Veliko Gradište, Golubac i Majdanpek.

#Aleksandar Vučić

'