AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas na 56. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji (MSC 2020), a imaće i niz bilateralnih sastanaka sa svetskim zvaničnicima.

Prema diplomatskim izvorima, među Vučićevim sagovornicima biće vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Filip Riker, kao i pojedini istaknuti američki senatori.

Takođe predsednik Srbije razgovaraće, između ostalog, sa šefom radne grupe za Zapadni Balkan u nemačkom Bundestagu Davidom Vadefulom, ali i savetnikom nemačke kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku i bezbednost Janom Hekerom.

Vučića očekuju, zatim, razgovori sa šefom kineske diplomatije Vangom Jiem, kao i predstavnicima više evropskih zemalja, te sa Johanesom Hanom, zaduženim u Evropskoj komisiji za budžet i administraciju.

View this post on Instagram

"Imali smo otvoren i iskren razgovor koji za nas nikada nije lak, ali zadovoljan sam što je Ričard Grenel ovako čvrsto za ukidanje taksi. Za nas nema lakih razgovora, to ljudi razumeju, a pritom moramo da sačuvamo mir i stabilnost i da obezbedimo ekonomski napredak uz očuvanje vitalnih nacionalnih interesa. Grenel neskriveno i vrlo snažno govori o neophodnosti ukidanja taksi. Kada se ukinu takse mi smo spremni da sednemo za sto. Sutra je jedan od najnapornijih i najvažnijih dana, čeka me 16 sati sastanaka i dva važna panela, jedan sa nemačkim investitorima koji je od izuzetnog značaja za nas. To je velika čast i prilika da predstavimo Srbiju. Hoćemo da dovedemo investitore u Srbiju, da otvorimo granice, da budemo slobodni u svakom smislu i ekonomski snažniji." - Predsednik Vučić nakon sastanka sa @richardgrenell specijalnim izaslanikom predsednika @realdonaldtrump za dijalog Beograda i Prištine. . . . “We had a difficult, but open and honest conversation with U.S. Special Envoy Richard Grenell, and I am pleased to hear his support for dropping the tariffs. These are not easy talks for us, and our people do understand that, but we are committed to maintaining peace and stability, ensuring economic progress and preserving our national interests. When taxes are abolished, we will be ready to sit down at the table. Tomorrow will be one of the busiest and most important days for me. Through 16 hours of meetings and two important panels, including one with German investors, I will have the great honour and an important opportunity of representing Serbia in Munich. We remain focused on bringing investors to Serbia, opening up our borders and strengthening our economy further.” - President Vučić after meeting with @richardgrenell U.S. Special Envoy of President @realdonaldtrump on the dialogue between Belgrade and Priština.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Izvršni direktor Atlantskog saveta, Dejmon Vilson, i Ričard Mur, politicki direktor u Forin ofisu takođe su na spisku Vučićevih sagovornika, odnosno bilateralnih susreta u bavarskoj prestonici.

Predsednik Srbije učestvovaće i na okruglom stolu o bezbednosti na Balkanu "Koordinacija, saradnja, konsolidovanje? Podsticaj napretka zemalja Zapadnog Balkana", kao i na panelu sa investitorima.

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića danas u Minhenu čeka, po sopstvenom priznanju, jedan od najnapornijih radnih dana, pošto će punih 16 sati, skoro do ponoći, imati važne sastanke u okviru Bezbednosne konferencije, ali je smisao svih tih sastanaka, pored ostalog, što vode percepciji Srbije kao zemlje povoljnog poslovnog ambijenta i atraktivne destinacije za investitore.

#Aleksandar Vučić

#Minhen

'