AKTUELNO

Pred Haškim tribunalom optuženo je 161 lice, od čega 109 Srba, uglavnom najvišeg političkog i vojnog ranga u Srbiji, Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini.

Međunarodni krivični sud za bivšu SFRJ do sada je osudio Srbe na više od gotovo 1.200 godina zatvora, a od početka rada Tribunala, do danas, u Ševeningenu preminulo je njih nekoliko, a svakako najpoznatiji među njima je bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević.

On je u Hagu, gde se nalazio zbog optužnice za zločine u Hrvatskoj i na Kosovu, i za genocid u BiH, preminuo 11. marta 2006. od srčanog udara, a presudu nije dočekao.

Foto: Wikipedia.org/NATO, WikiNameBaks

Međutim, Milošević je najpoznatiji, ali nije jedini protiv koga se vodio proces u Hagu a  život je okončao u pritvorskoj jedinici u Hagu ili na izdržavanju zatvorskih kazni.

Dr Milan Kovačević - Doktor Milan Kovačević, koji je bio optužen za genocid nad muslimanima u Prijedoru umro je 1998. godine od pucanja stomačne aorte. Takođe nije dočekao presudu.

Milan Babić - Bivši lider Srba u Hrvatskoj Milan Babić izvršio je samoubistvo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala 5. marta 2006. godine. Prethodno je u januaru 2004. godine sklopio sporazum o priznanju krivice za zločine nad nesrpskim stanovništvo, SAO Krajine na 13 godina zatvora.

Foto: Tanjug/Peter Dejong

Slavko Dokmanović - Obešen u haškoj ćeliji 29. juna 1998. godine nađen je i bivši predsednik opštine Vukovar Slavko Dokmanović koji je bio optužen za zlocicne nad civilima u Ovčari.On takođe nije dočekao presudu.

Zdravko Tolimir - General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir preminuo je 9. februara 2016. godine u pritvoru Haškog tribunala, koji ga je krajem 2012. osudio na doživotni zatvor zbog zločina u Srebrenici u leto 1995.

Mile Mrkšić - bivši komandant Vojske Republike Srpske Krajine general-major Mile Mrkšić preminuo je 16. avgusta u zatvoru u Portugalu, gde je izdržavao kaznu za ratne zločine počinjene u Vukovaru. Presudom haškog tribunala bio je osuđen na 20 godina zatvora, a zvanično je umro od karcinoma.

Predsednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić je među haškim optuženicima koji su preminuli na privremenoj slobodi pre donošenja presude.

Foto: Tanjug/Peter Dejong

Hadžić je preminuo 12. jula prosle godine u Klinickom centru Vojvodine u 58. godini života od teške bolesti. Nakon puštanja na privremenu slobodu, na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu od karcinoma preminuli su optuženici 1996. general Đorđe Đukić, a 2002. načelnik Generalštaba VRS Momir Tarlać.

I nekadašnji pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića Milan Gvero, preminuo je na privremenoj haškoj slobodi 2013, posle amputacije na noge na beogradskoj VMA.

Ljubiša Beara je preminuo je 9. februara 2017. godine u zatvoru u Berlinu gde je izdržavao doživotnu kaznu zatvora po presudi za Srebrenicu. Njemu je 2015. godine potvrđena kazna doživotnog zatvora za genocid nad oko 8.000 muslimana u Srebrenici jula 1995. nakon što je Vojska RS ušla u ovu enklavu koja je tada bila pod zaštitom UN.

#Hag

'