AKTUELNO

Svi obaveštajni kapaciteti iz Hrvatske usmereni su prema Srbiji, Republici srpskoj i srpskoj manjini u Hrvatskoj, rekao je za Novo jutro televizije Pink, Ljuban Karan, bivši pripadnik KOS.

U najnovijoj špijunskoj aferi BIA je raskrinkala mrežu srpskih špijuna koji su hrvatskim obaveštajcima predavali poverljive informacije sa ciljem diskreditovanja i ugrožavanja naše zemlje. Karan je istakao da su očigledno išli na ljude labilnog morala, koji su spremni da sve urade za novac.

“Hrvatska je zloupotrebila međudržavnu saradnju oko istraživanja ratnih zločina i iskoristili za špijunažu. NJihov obaveštajac, koji je uspeo da napravi saradničku mrežu špijuna, njihova agencija je njega pretvorila veštački u civila i to da bi mogao da šparta po Srbiji kako želi i kuda želi, rekao je Karan. 

Kako kaže, njih interesuje sve, i dodaje da su svi obaveštajni kapaciteti iz Hrvatske usmereni prema Srbiji, Republici srpskoj i srpskoj manjini u Hrvatskoj.

“Oni su započeli rat, a neprestano optužuju Srbiju da je izvršila agresiju na Hrvasku. Oni su izvršili neviđene ratne zločine a neprestano napadaju SRbiju da štiti ratne zločince”, rekao je Karan.

Foto: TV Pink Printscreen

Stručnjak za bezbednost Milan Petrić, stručnjak za bezbednost, rekao je da je Hrvatska mreža jačala od raspada Jugoslavije i sama sebe je organizovala na taj način, za prikupljanje logističkih i statističkih informacija, o prikupljanju informacija o periodima rata između dve države.

“Sve to rade kako bi diskreditovali sve ostale, a oni se predstavili kao oslobodioci. Ideja je rat predstaviti kao oslobodilački, a ne kao etnički”, rekao je Petrić.

Kako kaže, njihova služba je koncipirana na stubovima stare UDBE, i dodaje da je sam osnivač njihove službe bio i saradnik UDBE.

“Ceo sistem funkcionisanja i načina na koji oni sprovode dobavljanje tih informacija iz starog jugoslovenskog Sistema, tako da nije čudno što su oni još uvek ostali ovde. Imali smo 2006. Jedan incident gde je isto hapšena osoba koja se optuživala za davanje informacija, takođe sa ciljem da se diskredituju, već završeni pravni procesi u vezi sa Hagom, a za ratove na području bivše Jugoslavije”, rekao je Petrić.

Kako kaže, nije čudno što postoje osobe koje zanemaruju svoje državne obaveze i zanemaruju svoja prava tako što misle da će proći na jedan jednostavan način.

Foto: TV Pink Printscreen

“Očekujem oštru reakciju nadležnih službi. Naš pravni sistem je solidan i ima osnova za ovakve stvari, tako da očekujem ocenu”, rekao je Petrić.

Tomislav Kresović, novinar i publicist, istakao je da su hrvatska i srpska obaveštajna služba sarađivale i u ratu i u miru. 

“Između njih je bila mafija, a političke strukture su tu bile radi potrebe. Kada su ušli u NATO, Hrvati su direkto počeli da servisiraju svoje obaveštajne službe direktno za njih. SOA je direktno povezana sa nemačkom obaveštajnom službom”, rekao je Kresović.

Kako kaže, Hrvatska služba je uvek bila vezana za Jugoslovensku.

“Hrvatska obaveštajna služba je u dosluhu sa Albanskom u međusobnom dosluhu, u stvaranju obaveštajnog rata i klina protiv Srbije i srpskih interesa, kao i praćenja nekoliko stvari. Pre svega uticaj Kineza i Rusa, jer to smeta i NATO i Americi”, rekao je Kresović.

Kako kaže, radi se na perfidni način, i dodaje da naše vlasti znaju da žele da uđu duboko i u državni aparat.

#karan

'