AKTUELNO

Trgovinski forum u Davosu je najznačajniji događaj tog tipa na svetu, a sastanci predsednika Aleksandra Vučića sa visokim svetskim zvaničnicima su od velikog značaja za interese Srbije i njenih građana, rekli su gosti TV Pink.

Milenko Dželetović, ekonomista, rekao je za Pink da je poslednjih decenija u svetu došlo do opšte preraspodele bogatstva.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sama poruka Davosa kao najznačajnijeg svetskog događaja kada su i politika i ekonomija u pitanju jeste činjenica da ako se ne pojavite u Davosu vas nema na mapi. Poseta predsednika Aleksandra Vučića, odnosno poziv organizatora da šesti ili sedmi put zaredom budemo predstavljeni na višem nivou na tako važnom skupu šalje signal - ukazao je Dželetović.

On je objasnio da iako konkretani poslovni aranžmani nisu potpisivani juče, sastanci predsednika Vučića sa visokim svetskim zvaničnicima poput savetnika za Nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, Roberta O'Brajena, predsednika Poljske Andrzeja Dude, predsednika Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabartija, kao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, su veoma značajni i u interesu Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sve je to neko trasiranje puta onome što će uslediti. Ovako ambiciozan investicioni program koji je najavio predsednik Vučić krajem prošle godine za naredni petogodišnji period se ne može realizovati bez ovakvih foruma, bez upoznavanja velikih investitora i investicionih fondova, čija se tržišna kapitalizacija meri stotinama milijardi dolara - naveo je on.

Dželetović se osvrnuo na to kako je takvim investitorima i fondovima neophodno predstaviti Srbiju kao poželjnog partnera za investicije uz motivaciju poput javno-privatnih partnerstava ili stranih direktnih investicija.

Srđan Graovac, istoričar iz Centra za društvenu stabilnost, ukazao da je Svetski trgovinski forum u Davosu jedan od najvažnijih globalnih samita.

Foto: TV Pink Printscreen

- Veoma je važno biti na tom samitu. To je jedan od najvažnijih samita što se tiče ekonomije i što se tiče politike. Krem svetske ekonomije, politike i privrede nalazi se u Davosu, Mnogo toga vi možete da saznate u tim direktnim sastancima, mnogo toga možete da saznate razgovarajući sa visokim zvaničnicima - kazao je on.

Objasnio je da su forumi poput Davosa veoma važni jer se na njima iz nezvaničnih i poluzvaničnih razgovora može saznati mnogo bitnih informacijama.

- Sjedinjene Američke Države poslale su jasnu poruku da imaju izuzetnu želju da se pitanje Kosova i Metohije rešava. Onda je izuzetno važno šta se sve može saznati o tome šta misli američka administracija, šta misle pojedinci u toj aministraciji, ali i šta misle i druge velike sile - zaključio je Graovac i dodao kako je pitanje rešavanja ovog ptoblema bilo u fokusu foruma u Davosu

#Aleksandar Vučić

#Davos

#Kosovo

#Milenko Dželetović

#SAD

#Srđan Graovac

'