AKTUELNO

Vasilije Papović, zamenik urednika dnevnog lista "Alo", govoreći o izbornom cenzusu kaže da će smanjenje cenzusa najveći uticaj imati na vladajuću stranku jer ona dobija one glasove koji se rasipaju, a to se neće desiti ovog puta.

- Vidim da je namera druga i ja to podržavam. Zaista treba vratiti politiku u parlament. Parlament jeste mesto gde treba da se razgovara i gde treba da se čuju sve ideje. Poslednjih par godina, pošto je opozicija napustila parlament, taj politički život je prebačen negde drugde, više u javni govor i na društvene mreže – kazao je Papović za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, parlament je pravo mesto gde treba da se govori jer su tu svi koji su relevantni i oni koji su dobili poverenje naroda.

- Oni treba da zastupaju taj narod u parlamentu i tu i vlast i opozciija treba da imaju sluha jedni za druge – ocenio je Papović.

Foto: TV Pink Printscreen

Marko Matić, glavni urednik medijske mreže Antidot, kaže da izborni cenzus nije tema od juče i da se o toj temi nekoliko godina ćutalo jer nije bilo potrebe da se o tome govori.

- Imali smo, zahvaljujući visokom rejtingu i popularnosti predsednika Vučića i Srpske napredne stranke uspostavljenu stabilnost političkog sistema i institucija i tema cenzusa nije bila toliko aktuelna – rekao je Matić.

Kako kaže, 2012. godine se govorilo o podizanju cenzusa kako bi se sprečilo da veliki broj malih partija ulazi u Parlament i kako bi se sprečilo da te male partije rascepkaju parlamentarnu strukturu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kada je previše rascepkana imamo veliki broj malih partija koje mogu da ucenjuju vladajuće koalicije kojima pripadaju, da one budu nestabilne i podložne ucenama, što je i dovelo našu zemlju na ivicu bankrota i propasti kojem smo bili svedoci 2012. godine – kazao je Matić.

Prema njegovim rečima, nakon toga se politički sistem Srbije stabilizovao zahvaljujući predsedniku Vučiću i SNS.

- Sada smo došli u poziciju da taj izborni cenzus možemo da spustimo na tri odsto, da se poveća reprezentativnost parlamenta, da u njemu budu prisutne sve struje i svi oni koji imaju šta da kažu – ocenio je Matić.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Izbori

#Marko Matić

#cenzus

#vasilije papović

'