AKTUELNO

Od prodaje organa jednog čoveka na Kosovu su zarađivali 45.000 dolara, rekao je Vasilije Papović, zamenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Alo".

Odlazak Ramuša Haradinaja na saslušanje u Hag ponovo je aktivirao priče o zločinima koji su se 1999. godine dešavali na teritoriji Kosova.

Jedna od njih je i afera vezana za trgovinu ljudskim organima na Kosovu poznata je pod nazoviom “Medicniski otpad”. U junu, julu i avgustu 1999. godine pripadnici nemačkog Kfora prevozili su vojnim kamionima “medicnski otpad” sumljivog porekla u Vojnu bolnicu u Skoplju. Međutim, ispostavilo se da nije reč o medicinskom otpadu, već o ljudskim organima.

Vasilije Papović, zamenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Alo", kaže da odlaskom pripadnika OVK u Hag, i ova priča dobija ponovo na akutelnosti.

- Otvorila se ova priča posle dvadeset godina ponovo. Neke jezive scene se ponovo proživljavaju. Tu ima toliko materijala, toliko priča i afera, pa je vrlo čudno da nikome u svetu nije palo na pamet da pošalju svoje novinare da istraže kako su ubijani ljudi na Kosovu. Kako smo saznali, oni su od organa jednog čoveka, zarađivali 45.000 dolara – kaže Papović.

Predrag Peca Jeremić, urednik portala "Embargo" kaže da se na Kosovu odvijao klasičan primer organizovanog kriminala.

- Žute kuće ne bi bilo i sve to se ne bi dešavalo da se to sve nije organizovalo. Morali su da imaju tržište, a zapad je bio njihovo. Čim je ubijen prvi čovek i njegovi organi su otišli na zapad, to znači da je zapad znao. Ovo je vrhunsko licemerje, jer navodno o tome i dalje ništa ne znaju. Organi su morali da idu do neke institucije, klinike. Reč je o organizovanom lancu ovog stravičnog zločina i kriminala – rekao je Jeremić, ističući da su se Albanci sa Kosova nakon svega modifikovali i uklopili u svetku diplomatiju.

Kaže da je skeptičan po pitanju dalje eskalacije ovog događaja.

- Bojim se da se ovim samo malo zatalasala javnost i da će na tome da ostane – kaže Jeremić.

#Hag

#Kosovo i Metohija

#Srbija

#organi

'