AKTUELNO

Božidar Spasić, bivši obaveštajac Službe za državnu bezbednost rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink da je prijatno iznenađen kako se ova akcija razvijala i kako je služba otkrila počinioce.

U zajedničkoj akciji BIA, Vojnobezbednosne agencije i Uprave kriminalističke policije, u aferi u fabrici Prvi Partizan, uhapšen je jedan Albanac i još četiri osobe. Komentarišući ovu akciju Spasić je rekao da je prijatno iznenađen kako se razvijala i kako je služba otkrila počinioce.

On je objasnio da su obaveštajci verovatno prikupili dovoljno dokaza i namerno, i isplanirano presekli akciju.

- U suprotnom bi službe ostavile ovakvu jednu operaciju da ide dalje, kako bi videli šta ih još zanima. Ova operacija nije mogla da bude sprovedena sve dok neko od agenata nije bio ubačen u grupu koja je trgovala sa državnim tajnama i dokumentima. Ovo je veoma ozbiljan slučaj i dobro je da otkriven  - rekao je Spasić.

Kako kaže, ova operacija, koja je spektakularno sprovedena, samo pokazuje koliko je interesovanje i stranih službi.

- Svakako da je pronađen kanal između šiptara i prodavaca – rekao je Spasić.

Spasić ističe da je veliki problem kada odlaze podaci bilo kakve prirode, i dodaje, da je veoma bitno da se odbranimo od ovakvih i sličnih nasrtaja na našu zemlju. 

Tomislav Đurin, penzionisani pukovnik Vojnoobaveštajne službe, rekao je da špijunaža uvek postoji i kada je vidite i kada je ne vidite.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kada je primetite ili posumnjate u nju, stupa na scenu kontraobaveštajna služba. Pošto je ovo fabrika municije, može se raditi o vojnoj špijunaži, tehnološkoj ili industrijskoj špijunaži. Ta fabrika nije primenila zakon o zaštiti tajnih podataka. To je zakon koji je usvojen 2010. godine i uglavnom se sprovodi u državnim organima – rekao je Đurin.

Kako kaže, u ovom slučaju deo odgovornosti imaju svi od rukovodstva pa do sekretarice koja ta dokumenta čuva.

- Sigurno da postoji deset ventila koje su morali da prođu kako bi došli do tehnoloških podataka, i to da ih dobiju u pisanoj formi – rekao je Đurin.

Đurin je rekao da službe obično vrbuju nekoga kome obećaju veliki novac, međutim, kada daju daju malo, jer ne žele, kako kaže, da počne da se izdvaja i upadne u “oči”drugima.

- Svako ko se upusti u obaveštajni rad, mora da bude svestan da su pokvarene, da ih samo zanima informacija – rekao je Spasić.

Đurin je rekao da je u ovom slučaju verovatno trebalo i nabaviti uzorke, metak ili neki elemenat za metak.

- Služba je odlično presekla taj kanal, ali kada su već otkrili šta radi, trebalo mu je dati lažne dokumente i lažnu tehnologiju, a tek onda rešavati problem ovde – rekao je Đurin.

#Božidar Spasić

#Novo jutro

#Tomislav Đurin

'