AKTUELNO

Gosti Novog jutra ocenili su da Srbija nije naročito atraktivna za migrante koji pristižu, jer oni teže da se nastane u zemljama gde je većinsko stanovništvo muslimansko.

Prema najnovijim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u Srbiji trenutno boravi oko 4.000 migranata, a neki stručnjaci tvrde da bi ilegelni migranti mogli biti ozbiljna opasnost po bezbednost u regionu. 

Ekspert za terorizam Dževad Galijašević za Novo jutro TV Pink kaže ljudi koji iz Sirije u poslenje vreme pristižu na ovaj region,  i ne mogu da imaju zvaničan status migranata. Po njegovoj oceni, reč je o ljudima koji imaju za cilj da šire, kaže Galijašević, radikalnu islamizaciju.

- BiH je danas prepoznata po jednoj radikalnoj, krutoj politici kojoj su migrant potrebni da bi se ona realizovala. Ove grupacije koje pristižu ovde nazivamo migrantima, ali to je protivzakonito, jer je migrant je lice koje zbog ekonomskih razloga dolazi na legalne, granične prelaze, traži pomoć od drugih država, ali se ne odriče pomoći vlastite države. Međutim, mi nemamo nikakvu informaciju o ovim ljudima koji pristižu, oni ulaze sa oružjem i prelaze granice. Ovo što oni rade je agresija. Njihovo najjače odružje je ideologija i širenje radikalne islamizacije – kaže Galijašević.

Kako objašnajva, ono što je cilj je širenje nešto drugačijeg Islama, a kako ocenjuje, Bosna je upravo pogodno tlo za njegovo širenje.

- Oni kao misionari krajnjeg islamskog radikalizma dolaze u BiH, je to tlo im odgovara. Tamo je vredan i pošten narod, koji je dezorjentisan zbog izgubljene politike njegovih političkih elita i dobar je za manipulacije – smatra on.

Po oceni Dejana Mastilovića iz izdavačke kuće "Filip Višnjić", Bosna i Republika Srpska imaju više nastanjenih migrantata od Srbije.

- U Srbiji je manji priliv migranta u poređenju sa Republikom Srpskom i Bosnom. U Bileći ih ima baš dosta i to ume da bude opasno – kaže Mastilović, i objašnajva da nemaština koju osećaju ih motiviše na neprijateljsko ponašanje -  Ima migranata koji nemaju garderobu i hranu, pa su u situaciji da pljačkaju i otimaju od ljudi. Oni dolaze tajno na ove teritorije, upućuju se dalje i idu sa hrišćanskih na muslimanska područja – objašnajva Mastilović.

Kako ocenjuje, Grkčka, u kojoj ih je ranije bilo dosta i koja je bila tranzitna linija za sve migrante iz Sirije ni na koji način ne može da im odgovara da bi se tu nastanili.

 - Grci ih popišu i stave ih u migrantske centre koji izgledaju kao koncetracioni logiri, da ne bi pravili probleme. Italijani su takođe zatvoreni za njih – objasnio je Mastilović.

#Bosna i Hercegovina

#Migranti

#Srbija

'