AKTUELNO

Obaveštajne službe deluju svuda po svetu i svakome je u interesu da prikupi što više podatka koji će biti od značaja za njihovu matičnu zemlju, ocenili su gosti Novog jutra komentarišući snimak na kojem se vidi kako srpski službenik predaje paket ruskom obaveštajcu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za večeres sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog snimka na kojem pripadnik GRU u Beogradu daje novac navodno jednom srpskom oficiru. 

Šef katedre za bezbednost Fakulteta za inženjerski menadžment  dr Duško Tomić rekao je gostujući u Novom jutru TV Pink da obaveštajne službe deluju svuda po svetu, pa i u Srbiji, i to ne treba nikog da začudi.

- Mi smo izloženi delovanju stranih obaveštajnih službi i to ne treba nikoga da čudi. One kao i sve službe, deluju u svojih matičnih država i jednostavno, mi smo u ovom podneblju izloženi delovanju i istoka i zapada – smatra Tomić.

Kako objašnajva, svakome je u interesu da prikupi što više podataka i da ni jedna strana sila ništa ne prepušta slučaju.

- Svako želi da nas skrene sa našeg, srpskog puta. Odgovorna politka našeg predsednika je što je zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i to,znači da se ništa ne prepušta slučaju. Mi smo mali fragment obaveštajnih sukoba,koji se dešavaju u celom svetu – objašnjava.

Tomić je ocenio da predsednik Vučić vodi odgovornu politiku i da će na osnovu dobijenih podataka zanti kako dalje da postupi. Kako je naglasio, Vučiće je jedan od retkih političara koji shvata ozbiljnost obaveštajnih službi.

- Predsednik je jedan vrlo trezven političar. On će doneti određene odluke na osnovu opsežnih kontra-obaveštajnih saznanja naših bezbednostnih službi koje predano i čvrsto rade posao. Slušao sam ga kako on elaborira određene stvari. Vučić je jedan od retkih naših predsednika koji ima ono što je nama neophodno a to je vrsta bezbednosne kulture. Znam da će da donese prave odluke, a da će bezbednosni organi na ovom sastanku morati da prenesu šta se dešava na teritoriji Srbiji. Na tom putu, mi,moramo biti dosledni samo nama – ocenio je Tomić.

Ljuban Karan, potpukovnik u penziji, smatra da Srbiju ne ugrožava klasična špijunaža, jer je to zapravo posao obaveštajnih služni, već, upozorava Krana, što je problem ta „podrivačka aktivnost koja dolazi sa zapada“.

- Podrivačka aktivnost je opasna. Špijunaža je najteže krivično delo. Ovde se ne radi o jednoj, već dve obaveštajne afere. Imamo rad jedne obaveštajne službe, dok druga to snima i prati. Mnoge stvari su mogle da se predvide unapred i to je uradila ekipa stručnjaka, to nije mogao jedan čovek. Ako su oni to mogli da rade normano u Srbiji, to znači da aktivnost te neke druge službe, nanosi štetu. Ne može tako nešto da postoji na našoj teritoriji – objašnajva Karan.

Kako mediji navode snimak je objavila rumuska služba, a objavio bugrski novinar, i Karan kaže da se nigde nije uzimala u obzir dobra namera usmerena ka Srbiji.

- Znaju se putevi kako se te informacije dostavljaju. Cilj je da se zaštiti Sbrija, već da se napravi afera kako bi se narušili odnosi Srbije i Rusije – smatra Karan.

Sa druge strane Tomić je ocenio da je Srbija samo jedan deo u kompletnom obaveštajnom sistemu celog sveta.

- Oni sprovode klasične interese svoje zmlje i to je ono što je njihov interes. To je stvar njihovog obeveštajnog delovanja. Postoji hiljadu modliteta kako da se to uradi – smatra Tomić, naglašavajući da je lični interes u prvom planu. 

#Aleksandar Vučić

#Rusija

#Srbija

'