AKTUELNO

Srbija je zainteresovana da se dijalog sa Prištinom nastavi, a u Vašingtonu je sazrela svest o tome da se nijedno pitanje na Balkanu ne može rešiti bez dijaloga sa predstavnivima iz Srbije, ukazali su sagovornici u emisiji Pravac.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Metjuom Palmerom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan. Nakon tog sastanka Vučić je kazao da je zadovoljan otovorenim razgovorom sa Palmerom. Uoči dolaska u Beograd Palmer je posetio Skoplje i Prištinu i tom prilikom, kao su mediji preneli, on je komentarisao vojnu saradnju Srbije i Rusije, kao i evropski put Srbije.

- Malo detalja smo čuli, što govori da su razgovori bili kompleksni, i da su, što se tiče pitanja bili vrlo sadržajni. Nas pre svega zanima da li je predsendnik Vučić zadovoljan, jer to znači da da su neka od ovih pitanja koja su se otvorila u skoplju i Prištini u najmanju ruku razrešena - rekao je diplomata Zoran Milivojević u emisiji Pravac autora i voditelja Jovana Palavestre.

Foto: TV Pink Printscreen

- Čuli smo da će uslediti nastavak pregovora što upućuje na zaključak da su Amerikanci odlučni da izvrše pritisak na Prištinske vlasti, da deblokiraju dijalog ukidnajem taksi i da možemo da očekujemo da će se formirati ta vlada kao rezultat ovog izbornog procesa - kazao je Milivojević i dodao da to može da se oceni kako nešto veoma dobro, pošto je naglasio da dijalog sa Prištinom nema alternativu i ukazao je da Srbija je zainteresovana da se dijalog sa Prištinom svakako nastavi.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako on kaže, priča sa ambasadorom Ričardom Grenelom biće od presudnog značaja:

- Treba ga očekivati u nekom narednom periodu, pogotovo kada smo čuli da je vrlo izvesno da će nova vlada da se formira i da će doći do deblokade pregovora. Mislim da će tu ključnu poruku Bele kuće nama doneti Grenel - zaključio je Milivojević.

Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost kazao je da je ubeđen u to da će sastanak predsenika Vučića i ambasadora Grenera po svojoj sadržini i efektima biti daleko značajniji od današnjeg susreta sa Metjuom Palmerom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Svaki susret sa visokim američkim predstavnicima je zapravo koristan. Amerika je jedina svetska super sila koja se pita kada govorimo o svim političkim procesima na planeti. Itekako je važna jer mi bez neke vrste komunikacije i saradnje sa SAD ne možemo rešiti nijedno važno pitanje za nas - rekao je Starović i dodao da je u Vašingtonu sazrela svest o tome da se nijedno pitanje na Balkanu ne može rešiti bez dijaloga sa predstavnivima iz srbije.

Starović je rekao da on misli da je problem u sadašnjem sistemu pregovora u sledećem:

- Uoči otvaranja ili zatvaranja bilo kojeg pregovaračkog poglavlja sa EU radi se evaluacija po pitanju uspeha i napretka u poglavlju 35, i to zapravo predstavlja mehanizam po kojem u svakom momentu mogu da se i zaustave i uspore pristupni pregovori po pitanju Kosova - rekao je on i dodao da iako poglavlje 35 nije definisano ono može da utiče na brzinu pristupnih pregovora.

- U istoriji Stejt departmenta ne postoji primer da je paralelno sa izaslanikom šefa Stejt departmenta imenovan i specijalni izaslanik predsenika SAD za jednu manje - više istu situaciju - zaključio je i on i dodao da to govori koliko je ova situacija kompleksna.

#Emisija Pravac

'