AKTUELNO

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je govoreći o šokantnoj izjavi kuma Marka Bastaća, Lazara Lešnjaka, rekao da očekuje da Tužilaštvo istraži ove teške optužbe i da pokrene postupak ako za to ima osnova.

- Ja očekujem da nakon ovakvog užasnog svedočenja, nadležni organi reaguju. Taj čovek je uzbunjivač, prijavio je nešto što smatra da je koruptivno delovanje, naveo još više krivičnih dela i tužilac je taj koji treba da odluči da vidi da li ima dovoljno činjenica za pokretanje postupka. Optužbe su izuzetno teške i treba da čujemo istinu, ponudićemo mogućnosti poligrafa ako zatreba - izjavio je Stefanović. 

MILJUŠ UČESTVOVAO U PALJENJU KNJIGE GORANA VESIĆA

Ministar Stefanović je govoreći o paljenju Vesićeve knjige rekao da snimci pokazuju da aktivni član stranke Dragana Đilasa baš spaljuje knjigu. 

- Sada imate situaciju da kažu da nisu oni spalili knjigu, ali naravno da je Branko Miljuš organizovao da prate Gorana Vesića. A kada su spalili tu knjigu, snimaju to svojim telefonima, i kada je ta knjiga potpuno izgorela, onda prilazi Miljuš i kaže dosta je gorelo, da pređemo da linčujemo Vesića. Taj koji danas može da spaljuje knjige, šta je onda sledeće. Mene je zabrinulo to što je Đilas danas rekao da jeste njegov član spaljivao knjige, ali da će isti taj čovek ostati u stranci, i time je Đilas pokazaju šta zapravo misli o tome. Plaši me ta neko to uopšte izgovori i podržava takvu politiku - rekao je Stefanović. 

ZA DVA DANA POTPUNA LOKALIZACIJA POŽARA NA STAROJ PLANINI

Stefanović je rekao da je požar na Staroj planini u fazi potpunog gašenja i naglasio da su angažovana 103 vatrogasca spasioca koji gase požar sve vreme.

- Naše jedinice rade na rešavanju ove situacije, angažovano je 103 vatrogasaca koji gase požar sve vreme, kao i 30 pripadnika Žandarmerije, kao i policajci iz lokalne samouprave. Kompleksi prirode nisu ugašeni. Najveći deo požara se nalazi na strani Bugarske, sa kojima smo u stalnoj komunikaciji. U naredna dva dana možemo da očekujemo potpunu lokalizaciju - rekao je Stefanović. 

Ministar se zahvalio svima koji su učestvovali u gašenju požara.

Foto: TV Pink Printscreen

Stefanović je rekao da su imali poteškoća sa vetrom, kao i da su angažovani helikopteri za gašenje požara. 

IZUZETAN RAD POLICIJE

Policija je u poslednjih 20 dana uhapsila 29 osumnjičenih za narko-trafiking i zaplenila 142kg marihuane, 13kg amfetamina, 4kg heroina, 4.500 tableta ekstazija i kilogram MDMA droge, izjavio je ministar Stefanović.

Na vanrednoj konferenciji za medije, Stefanović je kazao da je od 2014. godine jedan od osnovnih prioriteta MUP-a borba protiv narko-trafikinga i ukazao da ova godina beleži impresivne rezultate u suzbijanju narkotika.

Dodao je i da je policija u akcijama u proteklih 20 dana pronašla i 23 komada oružja, 70 skupocenih ručnih satova i 29 ukradenih vozila.

- Ovo je najbolja godina za policiju jer beleži najbolje rezultate. Izuzetan rad policije, angažovanje i požrtvovanost, pokazali su da se dobar i efikasan rad isplati - podvukao je Stefanović.

Kazao je da će svaki narkodiler i organizovana kriminalna grupa koja se bavi trgovinom droge biti predmet obrade MUP-a i Tužilaštva.

Zahvalio je policiji na vrednom i požrtvovanom radu i dodao da zna koliko je njihov posao težak, rizičan i naporan, ali da zbog toga imaju posebno poštovanje ne samo MUP-a, već i čitave javnosti jer se bore za bezbednost građana i sigurnost dece.

ĐILASOVA MAŠINERIJA IZMISLILA AFERU "KRUŠIK"

Ministar policije još jednom je danas odbacio optužbe da je njegov otac umešan u trgovinu oružja iz Krušika i istakao da je to potpuna laž i izmišljotina, kao i da iza te afere stoji "mašinerija Dragana Đilasa" koji pokušava da prikrije koliko je zaradio dok je bio na vlasti.

Stefanović je odgovarajući na pitanje novinara N1 rekao da pojedinim medijima iz političkih razloga odgovara da to stalno nameću kao temu i pored više demantija iz Krušika, Ministarstva odbrane i drugih nadležnih organa.

"Stvarno ne mogu uvek na ista pitanja da odgovarma, vi pokušvate to da namenete kao temu, iako sam to 20 puta demantovao i rekao da je to potpuno netačno i izmišljeno. Ja sa timom advokata radim na većem broju tužbi i tužiću sve koji su tvrdili da sam umešan u bilo kakvo krivično delo ili bilo šta nemoralno ili nečasno zloupotrebavajući svoj položaj, jer apsolutno nisam".

Radi se o tome da "mašinaerija" Dragana Djilasa hoće da prikrije da je on obavlljajući vlast zaradio 105 milona evra, kao i da je 700 milona evra prošlo preko njegovih firmi, naveo je Stefanović. Takođe, ističe da to nisu njegovi podaci već podaci APR-a, koji kažu da je Đilas zaradio 105 miliona evra dok je bio na vlasti.

- I niko to ne vidi kao nešto problematično. N1 ima pravo da smatra da je to normalno i da njega ne pitate bilo šta o tome. Đilas neće da odgovori na pitanja koja mu se ne sviđaju i danas je to pokazao - rekao je ministar.

Videli ste odgovor državnog organa koji je za to nadležan, šta više da kažem, zapitao je on. Na pitanje novinara Insajdera "kako je moguće da iz moralnih razloga nije podneo ostavku" i zašto nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije sukob interesa, jer je njegov otac počeo da se bavi trgovinom oružja kada je on već bio u MUP-u, Stefanović je ponovio da ništa u životu nije uradio protivzakonito, kao ni članovi njegove porodice, koji su sve radili u skladu sa zakonom.

Zapitao je da li je u interesu javnosti se postavljaju pitanja kako je Đilas napravio profit od 105 miliona evra pošto sa tim novcem može da se kupi 5.000 kuća.

Takođe, 700 milona evra da prođe preko vaših firmi dok vršite posao, dok radite posao gradonačelnika Beograda, mministra za NIP, direktora narodne kancelarije predsednika Republke i predsednika DS. I tada ne prijavite Agenciji za borbu protiv korupcije da ste vlasnik firmi koje posluju sa Telekomom i Javnim servisom. a onda upadnete u isti RTS i poksusate da ga spalite.

Stefanović takođe kaže da se postalja pitanje da li je prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije to bilo ko od ljudi koji su na sototine miliona evra zarađivali u periodu kada su vršili vlast u prethodnom periodu. Kako kaže, problem je što državni organi u to vreme nisu uradili svoj posao.

ĐILAS HOĆE DA PRIKRIJE DA JE NA VLASTI ZARADIO 105 MILIONA EVRA

Ministar Stefanović je, odgovarajući na pitanja novinara, demantovao optužbe, da je umešan u neko krivično delo.

- Radi se o tome da Đilas hoće da prikrije činjenicu da je na vlasti zaradio 105 miliona evra. Neki mediji to mogu da smatraju za normalno i da Đilasa nikada ne pitaju o tome. Ja, za razliku od njega, odgovaram i na nezgodna pitanja, ali neću da dozvolim da se to drži kao tema, iako sam demantovao već sto puta – kaže ministar policije.

Ističe da se za novac koji je zaradio Dragan Đilas, u Srbiji moglo kupiti 5.000 kuća, te da zarađeni novac nikada nije ni prijavio Agenciji za borbu protiv kriminala.

OTMICE DECE NE SMEJU DA NAM SE DEŠEVAJU

Stefanović je izjavio da je policija završila važan deo posla u istraži otmice 13-ogodišnjeg dečaka iz Stare Pazove, te da je sada dalji postupak na tužilaštvu.

- Policija je završila važan deo posla, vezan za uviđaj i prikupljanje svih relevantnih podataka u vezi sa otmičarima. Očekujem reakciju tužilaštva, koje će kvalifikovati delo - rekao je Stefanović, odgovarajući na pitanja novinara na vanrednoj pres konferenciji.

Ministar je rekao da nema prava da traži to od bilo koga, ali da se nada da će kvalifikacija dela biti oštra i ozbiljna, jer društvo mora da pošalje poruku da otmice dece nisu nešto što sme da se dogodi i da će oni koji to pokušaju biti drakonski kažnjeni.

Stefanović je dodao da očekuje da će u relativno razumom roku slučaj dobiti i sudski epilog.

#Nebojša Stefanović

'