AKTUELNO

Sud za ratne zločine OVK samo je politički mehanizam za "uvrtanje ruke neposlušnima", ocenjuje advokat Goran Petronijević, dok prof. dr Dejan Miletić kaže da se "matrica ponavlja" i da albanski predstavnici na Kosovu rade na daljem rascepu odnosa između dva naroda, što svakako ne donosi pomirenje i bilo kakvo rešenje.

Prištinski mediji pišu da sud za OVK kreće u ofanzivu, te da se pred njim mora pojaviti 110 ljudi osumnjičenih za ratne zločine. Goran Petronijević, advokat, kaže da je skeptičan kada je reč o radu ovog suda i smatra ga političkim mehanizmom koji služi za “uvrtanje ruke svojim saveznicima koji, u pojedinim trenucima, otkazuju poslušnost”.

- Formiranje ovog suda, način na koji je to urađeno i nadležnosti koje su mu date, samo su dokaz da je haški tribunal bio sud za Srbe, a da je ovo sad sud za njih (Albance) i na isti način će uvrtati ruku u slučajevima neposlušnosti – kaže Petronijević, dodajući da bi voleo da je u pravu, pre svega zbog porodica nastradalih i poginulih, zbog pravde koja nije zadovoljena i zbog toga što sve žrtve, barem u smrti, moraju biti iste.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ako se ispostavi da sam u pravu, biću jako srećan, međutim, to mi ne liči na to – kaže advokat za “Novo jutro”.

Prof. dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije kaže da se zadovoljenje pravde priželjkuje, ali da se vidi “ponavljanje matrice”.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da albanski predstavnici na KiM ne vide potrebu da sa srpskim narodom traže mir, rešenje i pomirenje, već naprotiv: žele dalje zaoštravanje i prolongiranje celog procesa, u nadi da će američki predsednik Donald Tramp, u nekom trenutku, otići sa vlasti.

- Da bismo izbegli sve eventualne eskalacije, Albanci moraju da se uzmu u pamet i da počnu da traže način za suživot, a to su pre svega kompromisi. Nažalost, toga nema ni na vidiku – kaže Miletić.

#Dejan Miletić

#Goran Petronijević

#Novo jutro

'