AKTUELNO

Dolazak protivavionskih raketnih sistema S-400 i „Pancir S“ u Srbiju nije prošlo nezapaženo ni na svetskom nivou, a ni u regionu. Hrvatski mediji panično su izveštavali o moćnom naoružanju, a jedno od pitanje jeste kako su ovi sistemi uopšte stigli na srpsko tlo.

General Jovan Milanović, bivši zamenik obaveštajne službe vojske Jugoslavije kaže da su intenzivni kontakti između Srbije i Rusije doveli do teme kako da se ovaj prostor geopolitički zatvori, kako da Srbija obezbedi svoje interese i da bude pod “kišobranom”.

Kada je reč o tome ko je otvorio svoj vazdušni prostor za dolazak sistema, Milanović kaže da ovo nije 1999. godina i da Rusija danas ne mora nikoga da pita da otvori svoj vazdušni prostor.

- “Kišobran” nije popularan naziv, ali da smo ga imali ranije, recimo pre 1999. godine, najverovatnije se ne bi desilo ono što nam se desilo. Dakle, dolazak raketnih sistema ima svoju istoriju koja traje nekoliko godina, a realizovan je nakon što su se stvorili višestruki uslovi: moć Rusije je narasla, srpska pozicija je cenjena u svetu, a imamo i političke i ekonomske uslove – objašnjava Milanović.

- To je demonstracija moći i sile, koju Zapad i te kako mora da poštuje. Rusija je prethodnih godina svetu predstavila mnogo novih vazdušno-kosmičkih sistema i ona danas prevazilazi moć NATO, koji je razbijen – ocenjuje Milanović za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost kaže da je prirodno, uzevši u obzir istoriju odnosa, to što su najnegativnije reakcije po dolasku raketnih sistema u Srbiju došle iz Hrvatske.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovo, kaže, “treba da nam bude barometer, pa ako želimo da znamo da li smo na pravom putu, treba samo da vidimo reakciju naših komšija koji ne žele i ne vole uspeh srpskog naroda”.

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost, kaže da je Rusija pokazala da Srbija nije daleko i da, ako Rusija želi da bude na prostoru Srbije sa svojim resursima i potencijalima potrebnim za odbranu Srbije, Rusija je tu.

- Ovakvu akciju dovođenja “Pancira” i “S-400” morala je pratiti i složena obaveštajna operacija iz koje čitamo da su saradnici predsednika Putina i Vučića, kao i ministara odbrane obe zemlje, izuzetno poverljivi ljudi, jer vest o ovoj operaciji nije “procurila”. Da je procurelo da dolazi S-400, imali bismo reakciju NATO koji je očigledno sve sporiji – kaže Galijašević.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da ga ovo vreme podseća na 90-e godine, kada su SAD nespremno dočekale ratove na Balakanu i razbijanje Jugoslavije koje je pokrenula Nemačka. Ipak, već u januaru 1993, kada je Klinton preuzeo vlast, SAD su reagovale brzo: zamrzli su sve ratove na Bliskom istoku i krenuli sa borbenim operacijama NATO.

- Ono što je to vreme karakterisalo jeste slaba Rusija i, ono što je sada nova činjenica i nova važna stvar, jeste da Rusija više nije takva kakva je bila, već je sposobna, ne samo da parira, već i da čini prvi korak, da prisiljava NATO na odgovore – kaže Galijašević.

#Hrvatska

#Novo jutro

#Srbija

'