AKTUELNO

Isporuka prvih raketnih sistema vazdušne odbrane S-400 Turskoj, započeće u martu 2020. godine, rekao je direktor korporacije "Rostek", Sergej Čemezov.

- Prve isporuke planiramo u martu 2020. godine. Jedina stvar koja je preostala je odobravanje konačnih dokumenata - rekao je Čemezov, prenosi TASS.

Vrednost ugovora za prodaju raketnih sistema S-400 je 2,5 milijardi dolara, kaže Čermezov, dodajući da je Turska prva članica NATO koja je kupila sistem S-400.

- Pregovori o prodaji sistema Saudijskoj Arabiji su u završnoj fazi. Sve u svemu, dosta pažnje smio posvetili saradanji sa Bliskim Istokom, dosta posla je urađeno na nizu zajedničkih projekata sa državama Persijskog zaliva - rekao je Čemezov.

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, najavio je 12. septembra ove godine da je potpisan ugovor sa Rusijom oko kupovine sistema S-400 i da su uplatili kaparu.

Ruski S-400 je najmoderniji ruski raketni sistem vazdušne odbrane, koji je u službi od 2007. godine. Dizajniran je da uništava avione, krstareće i balističke rakete, a može se koristiti i protiv kopnenih meta.

S-400 ima domet od 400 kilometara, a mete može da zahvata i na visini do 30 kilometara.

#Raketa

#Rusija

#Turska

'