AKTUELNO

Predsednik Srbije je poručio da je sa Kongom mnogo prostora za unapređenje saradnje, a posebno kada je reč o trgovinskoj razmeni. Ističe da dve zemlje imaju želju da otvaraju nove horizonte saradnje.

Predsednik Demokratske Republike Kongo Feliks Antoan Čisekedi Čilombo u poseti je Srbiji, gde mu je domaćin predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

14:17 - Predsednici su se obratili medijima. Vučić je poručio da je sa Kongom mnogo prostora za unapređenje saradnje, a posebno kada je reč o trgovinskoj razmeni.

- Kongo je veoma značajna zemlja za Srbiju, a mi ćemo danas pokazati našim gostima šta Zavod za izradu novčanica može da radi u izradi ličnih dokumenata, tu ćemo ponuditi svoje usluge. Sarađivaćemo i u oblasti vojno-tehničke saradnje. Mnogo toga možemo da uradimo i nadam se da ćemo dobiti poziv kada se budu videli ozbiljniji rezultati, posebno kada je reč o poboljšanju trgovinske razmene, da dođemo u posetu Republici Kongo. Želimo da otvaramo nove horizonte saradnje – rekao je Vučić.

Predsednik se zahvalio Kongu što podržava politiku međunarodnog prava i dodao da će Srbija uvek biti na strani međunarodnog prava.

Predsednik Republike Kongo rekao je da mu je veliko zadovoljstvo i čast da bude prvi državnik države Konogo koji je došao u posetu Srbije.

- Doček koji sam dobio je bio veoma topao. U toku celog boravka do sada, svi putevi i ulice su imale zastave moje zemlje i zaista ne postoji bolji način da se iskaže topao doček i hvala vam na tome – rekao je Čisekedi.

Kako kaže, primetio je da postoji puno zajedničkih tačaka između Srbije i Konga.

Foto: TV Pink Printscreen

- Obe države su upoznale strašne strane rata. Imamo puno suseda, Srbija osam, a Kongo devet. Veoma smo povezani sa svojim matičnim zemljama i mi smo dva naroda koji su veoma topli domaćini. Svi ovi elementi dokazuju da imamo zajedničku sudbinu i da treba da radimo zajedno daleko više – rekao je predsednik Konga.

Čilombo je rekao da smo bliski narodi koji treba da se okrenu jedni drugima, i da treba da, kako kaže, imamo zajedničku budućnost.

- Treba da razmenjujemo iskustva, stručnjake... Postoje mnoge oblasti u kojima ćemo sarađivati, pričali smo i o tehnogiji, o hartijama od vrednost, takođe i o poljoprivredi, ali i naučnim razmenama – rekao je predsednik ove afričke države.

Kako kaže, srećan je i zadovoljan što se nalazi u Srbiji i što će narednih dana, meseci i godina Kongo imati lojalnog parnera koji nas voli i koji, kako kaže, želi da radi uz Kongo kako bi se razvijao.

- Podržaćemo Srbiju u svim njenim poduhvatima, kako na međunarodnom nivou tako i u regionalnoj ravni – rekao je Čisekedi.

12:40 - U toku je sastanak "jedan na jedan" dvojice lidera, nakon kojeg se očekuje njihovo obraćanje medijima.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

12:35 - Ispred palate Srbija, u čast predsednika DR Kongo priređena je smotra Garde Vojske Srbije i intonirane su himne dve zemlje.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Nakon svečanog dočeka ispred Palate Srbija, biće održan tet-a-tet razgovor dvojice predsednika. Predviđeno je da se zatim dvojica predsednika obrate medijima.

Pedesetpetogodišnji Čisekedi Čilombo je u januaru postao predsednik Konga posle pobede na izborima održanim krajem prošle godine. On je na toj funkciji nasledio Džozefa Kabilu (47), koji je bio na vlasti od 2001. godine.

To je bila prva mirna, demokratska primopredaja vlasti u DR Kongo od kada je ta zemlja stekla nezavisnost pre gotovo 60 godina.

Pročitajte još: PREDSEDNIK SRBIJE ODUŠEVLJEN MOĆNIM NAORUŽANJEM U BATAJNICI: U životu ovako nešto nisam video! Ovi sistemi garantuju bezbednost i sigurnost naroda (FOTO)

#Aleksandar Vučić

#Kongo

'