AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da poseta premijera Japana ima veliki značaj za unapređenje odnosa dve zemlje s ozbirom da je reč o prvoj poseti japanskog premijera posle 31 godine.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Japana Šinzo Abeom rekao da su razgovori bili konstruktivni, otvoreni i prijateljski.

- Razgovarali smo o svim ključnim političkim pitanjima na globanoj sceni, ali smo najveću pažnju smo poklonili bilateralnim odnosima, pre svega našoj ekonomskoj saradnji - rekao je Vučić.

- Upoznali smo Abea sa odnosom prema Prištini, nastavkom pregovora u Briselu - ukazao je predsednik Srbije i dodao da se nada još snažnijoj podršci Japana evropskom putu Srbije.

Vučić je na sastanku delegacija Srbije i Japana rekao i da nikad nije video toliku gužvu kada dolazi neki stranački zvaničnik kao što je to danas slučaj.

- Za nas vaša poseta Srbiji ima istorijski značaj jer dolazi tačno 31 godinu posle poslednje posete japanskog premijera Srbiji - rekao je Vučić obraćajući se japanskom premijeru Šinzo Abeu.

Kako je dodao, razgovarao je sa predstavnicima 16 veom značajnih japanskih kompanija.

- Smatram da je Srbija najbolje mesto u ovom delu Evrope, japanskim privredici bi mogli značajno da uvećaju profit, to bi mogao biti njihov motiv, a naš je da smanjimo nezaposlenost - istakao je Vučić.

On je izrazio nadu da će srpski privrednici koji su dobro predstavljali Srbiju, uspeti sa svojim proizvodima da nađu mesto na japasnkom tržištu.

Predsednik Srbije je istakao da je jedna od tema bila i situacija na zapadnom Balkanu, te da je Abe pružio podršku nastojanjima sa se očuva mir i stabilnost, kao preduslov ekonomskog razvoja regona.- Rekao sam Abeu da je Srbija u 20. veku pretrpela velike žrtve, bilo je puno ratova, i da se nadam da ih u 21. veku neće biti, te da ćemo uspeti ne da stignemo Japan, već da smanjimo tu razliku u razvoju - naveo je Vučić.

Foto: Tanjug

Rekao je i da je veoma ponosan na činjenicu da Japan i Srbija imaju dugu tradiciju dobrih međusobnih odnosa koje karakteriše uzajamno poštovanje, te podsetio na prvu diplomatsku korespodenciju između Milana Obrenovića i japanskog cara Mei Djija 1882. godine, te poručio da je još od tog vremena uzajamne odnose dva naroda obeležilo međusobno razumevanje, poštovanje, kao i pomoć Japana narodu Srbije.

U tom je smislu podsetio da je Japan pružio veliku pomoć Srbiji tokom poplava 2014. godine, na čemu je posebno zahvalio premijeru Abeu, te ponovio da je poseta japanskog premijera novi vetar u leđa odnosima dve zemlje.

Vučić je rekao i da nam predstoji period razvoja bilateralnih odnosa dve zemlje i istakao da je sve više japanskih kompanija zaintresovano za ulaganje u Srbiju.

Predsednik Srbije je rekao da japanske kompanije ne mogu pronaći bolje mesto za ostvarivanje profita, nego što je to Srbija.

- Samo u poslednjih nekoliko meseci postigli smo dogovore za projekat osumporavanja u Tentu, za Vinču je na tenderu pobedio konzorcijum Japanske i Francuske firme, otvorili smo fabriku Šapcu - naveo je Vučić.

- Kada sam rekao da će najbolji profit u Evropi moći da ostvarite u Srbiji, ukazao bih da imamo vredne i stručne ljude. Imamo i značajne mogućnosti da subvencijama pomognemo vaše ulaganje i molim vas da napravite računicu i uložite ovde u našoj zemlji - poručio je Vučić japanskim privrednicima.

- Želimo da budemo deo Abenomiksa, kako se to u svetu popularno kaže. U Srbiji ćete imati odanog i lojalnog partnera - istakao je Vučić i ohrabrio naše privrednika da sarađuju sa kolegama iz Japana.

Foto: Tanjug

Abe: Srbija ključna za stabilnost Zapadnog Balkana

Srbija je ključna država za stabilnost Zapadnog Balkana, poručio je danas premijer Japana Šinzo Abe i najavio da će Japan aktivno pomagati evropske intergacije naše zemlje i regiona.

Abe je ocenio da je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem novi početak prijateljstva između dve države i da ćemo snažno ojačati japansko srpske odnose i u političkim, ekonomskim, kulturnim i drugim sferama.

- Zapadni Balkan je važan ne samo za stabilnost Evrope već i cele međunarodne zajednice.Japan smatra da su odnosi sa Srbijom, koja je ključna za stabilnost regiona, produbljuju. Japanske firme koje imaju interes da sarađuju sa Srbijom došle su sa mnom - rekao je Abe.

Od ove posete kaže da očekuje dalji razvoj odnosa u ekonomskoj i svim drugim sferama, a pomenuo je i ono što nas je povezalo u prošlosti.

- U Prvom svetskom ratu 1914. godine mi smo pomogli vama, a mi nikada nećemo zaboraviti pomoć koju ste nam pružili nakon zemljotresa i cunamija 2011. godine - rekao je Abe, te naglasio da su mnoge evropske države nakon cunamija uvele sankcije na uvoz iz Japana, što je Srbija prva ukinula.

Foto: Tanjug

Japanski premijer je rekao i da će tokom posete biti razmatrana različita pitanja, a govorio je i o opasnosti od Severne Koreje, koja lansira balističke rakete i može time predstavljati veliku opasnost i za Beograd.

Nakon uvodnog obraćanja premijera Japana Abea Vučić je rekao da Srbija ima dobru saradnju sa japanskim ambasadorima, kao i da je reagovala u Generalnoj skupštini UN prošle godine nakon što su balističke rakete Sevrne Koreje preletele severni deo japanskog ostrva Hokaido.

Abe je naveo da su kompanije iz japana sve više zainteresovane za Srbiju jer očekuju njen dalji ekonomski razvoj. Kako je dodao u posetu su došli

- Srbija i Japan imaju dugu tradiju prijateljstva, ali postoji prostor za produbljivanje ekonomske saradnje - istakao je Abe, koji očekuje pozitivne i konkretne rezulatate posete

Brnabić: Poseta Srbiji podsticaj za razvoj ekonosmke saradnje

Premijerka Srbije Ana Brnabić je istakla da su odnosi Srbije i Japana u usponu i izrazila nadu da će ova poseta dodatano ojačati saradnju, prijateljstvo i razumevanje dve zemleje. - Cilj Vlade Srbije je da ovaj susret bude podsticaj razvoju ekonomske saradnje dve zemlje – navela je Brnabić i zahvalila se Japanu na podršci Srbiju u najtežim momentima, kao što je sulčaj sa poplavama. Govoreći o ekonomskoj situaciji u Srbiji, ona je navela da je javni dug smanjena, i da je 2017. godina završena sa suficitom u budžetu, a neto priliv stranih direktnih investicija bio je nešto veći od dve milijarde evra. - Srbija je uspela uspešno da privede kraju aranžman iz predostrožnosti MMF i pokaže da je predvidiv partner u teškim okolnostima, po uslovima poslovanja sve konkurentnija – ukazala je predsednica srpske vlade. - Vlada Srbije i ja lično ćemo vam biti na raspolaganju za sve ideje – poručila je Brnabić.

#Aleksandar Vučić

#Japan

'