AKTUELNO

Sagovornici Pinka smatraju da će odluka Evropske Unije da Severnoj Makedoniji i Albaniji ne odredi datum za početak pregovora dodatno usporiti proces evrointegracija zemalja zapadnog Balkana, a istovremeno pokazuje da lideri EU nemaju jedinstvenu politiku.

Suzana Grubješić, spoljnopolitički komentator smatra da je nemoguć scenario da EU kaže da nema više proširenja.

- Međutim, čitav proces će biti još sporiji nego što jeste, a već je dovoljno spor. Od 2003. godine jedino je sa zapadnog Balkana. Hrvatska je postala članica, a najdalje su u procesu pridruživanja otišle Srbija i Crna Gora – navela je Grubješić.

Kako kaže, u slučaju Albanije i Severne Makedonije se radilo samo o datumu za otpočinjanje pregovora.

- To jeste važan, ali simboličan čin, jer ulazite u proces za koji ne znate koliko će trajati i kakvih će prepreka biti. I Albaniji i Severnoj Makedoniji je više puta obećavan početak pregovora – ukazala je ona.

Prema njenim rečima, to govori da same članice EU ne poštuju Evropsku komisji koja radi sa zemljama kandidatima i da nema jedinstvene politike EU prema zemljama sa sa zapadnog Balkana i proširenju.

- Problem je sada kriza u Severnoj Makedoniji, Makron najavljuje nova pravila za proširenje. Stav Francuske je bio poznat – istakla je Grubješić, podsetivši da Zoran Zaev nije dobio prijem kod Makrona.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da je EU iscrpela okvir u kom se kretala poslednjih decenija.

- Pred evropskim liderima je pitanje da li žele da EU nastavi da bude to što je bila do sada – naveo je Rajić.

Kako kaže, oštro su suprotstavljena dva stava da li treba da se vrati EU nacionalnim državama, ili treba da postane klasična federacija.

- Mislim da je evropskim liderima jasno da EU samo kao jedinstven subject može da se takmiči sa SAD ili Kinom, pojedinačno države nemaju više tu snagu – dodao je Rajić.

Ivona Talevska sa TV Sitel kaže da nakon odluke EU da Albaniji i Sverenoj Makedoniji ne da datum za start pregovora treba da se razgovara o budućnost celog regiona, a ne samo Makedonije.

Kako je dodala, italijanski mediji koji prate aferu “Reket” objavili su tekst u kojem direktno upiru prst u premijera Zorana Zaeva kao direktnog učesnika u toj aferi, koja ne potresa samo Makedoniju već i druge dve balkanske države.

Citirajući ih, ona je navela da je na poziv premijera Zaeva odlučeno da se ne otvara istraga da bi stopirala prva isplata novca od “Reketa” u iznosu od 750.000 evra.

Prema njenim rečima, opozicija u Severnoj Makedonije će najverovatnije dobiti prevremene parlamnetarne izbore.

- Fancusko “ne” za start pregovora nije razlog za izbore, već finale procesa koji je započet 2016. Godine – dodala je Talevska.

#Albanija

#Evropa

#Makedonija

#Politika

'