AKTUELNO

Bahato i osiono ponašanje Dragana Đilasa, koji je policajcu Dejanu Saviću pretio otkazom samo zato što je radio svoj, je nedpustivo za bilo koga i takve stvari se u politici ne praštaju, ocenjuju sagovornici Pinka.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić kaže da je njemu čitava ova stvar poprilično neprijatna.

- Sve ovo se dešava posle prve Tadićeve pobede za predsednika. Ja sam bio u toj kampanji i doprineo toj pobedi. Moja ideja je bila da se napravi narodna kancelarija koja je trebalo dabude supstitut nepostojanja ombudsmana. I ja imam deo krivice u ovome, neznajući da se ovo uopšte desilo – naveo je Krstić.

Kako je kazao, neprijatono je to što je Đilas zahvaljujući vizit karti koju je dobio posle Tadićeve pobede dozvolio sebi da traži glavu policajca koji je hteo da mu naplati kaznu od 600 dinara za pojas i 1.000 dinara za prekoračenje brzine.

- Strašno bahato i osiono ponašanje koje niko ne sme sebi da dozvoli. Zanimljivo mi je Tadić koji je u to vreme bio Đilasov šef danas nema komentar. I ne samo što se ne javi da se ogradi, pretpostavljam da nije znao da se ovo desilo, već ulazi u koaliciju u kojoj će mu šef biti čovek koji se ovako ponašao prema slabijem od sebe – istakao je Krstić.

Prema njegovim rečima, bahatost je neoprostiva u politici.

- Situacija u kojoj ti zahvaljujući svojoj funkciji imaš pravo da maltretiraš nekog “malog čoveka” je nešto što je neoprostivo u politici i što građani pamte – naveo je Krstić.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ocenio je da se policija u Srbiji ponaša korektno.

- Mislim da reforme sa kojima se započelo 2012. Godine u tom sektoru bezbednosti uz infrastrukturu i životni standard građana najvidljivije. Naša policija je efikasna - kaže Rajić.

- Kada neko vidi Dragana Đilasa da se ovako ponaša, da psuje policajca, da mu preti otkazom, on mu je imenom i prezimenom rekao ja ću ti doći glave, ostaviću te bez primanja jer si se drznuo da me zaustaviš. To je jedna vrsta bahatosti i nevaspitanja, to je loš primer za sve građane – istakao je Rajić.

Vladimir Džigurski, potpredsednik Strukovnog udruženja policije Arčibald Rajs kaže da je i sam bio saobraćjani policajac koji je radio 10 godina na terenu.

- Takvih slučajeva nema u poslednje vreme. Drago mi je da je ovaj snimak izašao u javnost da i građani shvate i težinu ovog posla, ali i pravo lice nekih zvaničnika – navodi on.

Kako kaže u konkretnom slučaju, problem je starešina koji zove policajca i vrši neku vrstu pritiska, a njegov uloga je pre svega instruktivno-usmeravajuća.

#Dragan Đilas

'