AKTUELNO

Naša zemlja je pokazala da ume da se bori za svoje nacionalne interese, ocenjuju sagovornici Pinka, navodeći da je pobedom u Interpolu Srbija lupila šamar ne samo Kosovu već i Americi, koja je lobirala za njih.

Gostujući u Novom jutru, glavni i odgovorni urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević je govoreći o odnosu Ramuša Haradinaja prema međunarodnoj zajednici, naveo da se on ponaša baš onako kako deo Amerike hoće.

Lađević smatra da je Amerika polarizovana od dolaska Donalda Trampa i da tamo postoje ljudi koji misle da drugačije može da se reši pitanje Kosova, poput Džona Boltona koji je otvoreno bio i protiv nezavisnog Kosova i koji se posle toga zalagao i za podelu.

- Mi smo u Interpolu pobedili Ameriku. Kosovo i ovi teroristi koji vladaju njom su niko i ništa i ne bi postigli nikakav uspeh na međunarodnoj sceni da iza njih ne stoje velike sile. Amerika je lobirala za njih i izgubila u interpolu - istakao je Lađević.

Osvrnuvši se ne pismo koje je Donald Tramp, prema pisanju medija, uputio i Hašimu Tačiju i Aleksandru Vučiću, on je izrazio uverenje da se u pismo navodi da je potrebno postići istorijski sporazum Srba i Albanaca, te da je to dobro i za njih i za nas i da ne mogu Albanci dobiti sve, a mi ništa.

Kako je dodao, potrebno je nešto što će zadobvoljiti obe strane i dovesti do trajnog mira.

Mišel Zubenica, izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku, je ocenio da je pismo pokazalo da je Vašington odvano uključen u rešavanje kosovskog problema i to direktno.

- Ulazimo u završnicu faze krize koja traje vać nekih 20 goidina, očigledno da međunarodna zajednica, pre svega mislim na Vašington i Brisel, neće više da čeka. Neko to konačno rešenje vidi se na proleće - naveo je Zubenica.

Prema njegovim rečima, svi potezi koje je Priština povukla, uključujući takse, su iracionalni potezi koji ugrožavaju odnose Srba i Albanaca iv ode ka tome da se do rešenja ne dođe.

- Postoji nekoliko faktora zbog kojih političari u Prištini odlučila za ove poteze, pre svega - videli su posle poraza u Interpolu da polako gube položaj u međunarodnoj zajednici, da toliko vreme ne radi za njih, ali i da bi Srbija možda morala da povuče neke poteze koji nisu u skladu sa našim državnim nacionalnim interesima - naveo je Zubenica.

On je istakao, međutim, da je Srbija pokazala da može da se izbori za svoje interese, pobedom u Interpolu i da neće dozvoliti da se vrši pritisak od strane Albanaca, kako bi im dozvolili da osvoje pre svega četiri opštine na severu Kosova i da ugroze srpski narod, te da će učiniti sve da zaštiti Srbe.

Ukazao je, na veliku unutrašnju krizu na Kosovu.

- Neke moje informacije govore da će tamo uslediti vanredni parlamanetarni izbori. Tači i Haradinaj strahuju za svoje pozicije. Počeo i da radi Sud za ratne zločine bivših oficira OVK i da će se to vrlo moguće desiti ukoliko izgube izbore da završe na optuženičkoj klupi - naveo je Zubenica.

#Kosovo

#Srbija

'