AKTUELNO

Potpredsednik SNS Marko Đurić razgovarao je danas u Beogradu sa članom Politbiroa Komunističke partije Kine Jangom Sijaoduom i istakao da SNS snažno podržava politiku jedne Kine i protivi se pokušajima mešanja u unutrašnje stvari te zemlje.

Đurić je zahvalio Kini na iskrenoj i principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Srbija će u narednom periodu nastaviti da podržava pravo Kine na slobodan i miroljubiv razvoj, bez sankcija i pritisaka i unutrašnjeg mešsanja - rekao je Đurić.

On je naglasio da Srbiju i Kinu, ali i dve partije, povezuje "čelično prijateljstvo", vera u iste principe, u miroljubiv razvoj čovečanstva, kao i snažna želja da se pomogne ekonomski razvoj dve zemlje, što je, kaže, već i postignuto kroz međusobnu saradnju.

- Odnosi dve zemlje su na novom nivou koji do sada nije zabeležen, a sve zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i Si Đinpingu. Otvoreno je novo poglavlje u odnosima Srbije i Kine, kao i Srpske napredne stranke  i Komuinstičke partije Kine - rekao je Đurić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je naveo da je Komunistička partija Kine politička snaga koja je u prethodnih 70 godina ostvarila impresivne rezultate i kineski narod iz teške situacije uvela u eru prosperiteta.

Član Politbiroa Komunističke partije Kine, Jang Sijaodu je istakao da odnose Srbije i Kine karakteriše novi razvoj i napredak, te podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u aprilu ove godine učestovao na Forumu "Pojas i put" u Pekingu i sastao se kineskim kolegom Si Đinpingom.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Tada su, kaže, dogovoreni novi pravci saradnje.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Kineska strana je spremna da sa srpskom uloži napore da se realizuje ono što su dva lidera dogovorila, fokusirajući se na zajedničku saradnju u okviru inicijative ''Pojas i put'' -  rekao je Jang.

On je naglasio da će se intenzivirati razmena u uzajamna saradnja u svim oblastima između dve zemlje i dva naroda.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako kaže, tokom posete Srbiji sastaće se i sa liderima drugih partija, a obići će sve projekte u okviru zajedničke saradnje inicijative "Pojas i put".

- Međupartijski odnosi, kao i međudržavni sigurno će se produbiti u narednom periodu, a prijateljstvo Srbije i Kine će postići još bolje rezultate - rekao je Jang.

#Kina

#Marko Đurić

#saradnja

'