AKTUELNO

Što je vlast otvorenija za dijalog to opozicija insistra na bojkotu, kažu gosti TV Pink.

Vlada Srbije je na sednici u ponedeljak usvojila prvi zaključak, koji se tiče unapređenja izbornih uslova, a koji se odnosi na korišćenje javnih resursa i učestvovanje na javnim skupovima.

Potpresednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će na sledećoj sednici biti usvojeno još zaključaka koji se tiču unapređenja izbornih uslova i upozorio da će se nepoštovanje zaključaka tretirati kao povreda dužnosti iz radnog ondosa.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić kaže da je ministar Stefanović samo potvrdio nešto što je već definisano zakonom. Krstić je takođe podsetio da su se pre nedelju dana predstvnici vlasti i opozcije još jednom sreli na Falutetu političkih nauka gde je održan šesti sastanak u okviru "Dijaloga o izborima 2020", na temu zaštite i unapređenja biračkog prava. On je u ovim susretima zapazio određeni, kako kaže, paradoks u odnosu vlasti i opozcije.

- Što je vlast otovrenija da prihvati predloge i zahteve opozcije, opozcija je bila više zapeta da prihvati bojkot i napusti sam dijalog. To je jedna kontradikcija. Oni žele dijalog, dobiju ga i nezadovoljni su – kazao je Krstić, ističući da je SZS prestao da učestvuje u tim dijalozima, dok su neki drugi predstvnici opozcije izjavljivali da nema dogovora.

- Paradoks je zbog svega toga obeležio ovaj segment dijaloga – ocenio je on.

Direktoro Ipsosa Marko Uljarević kaže da zaključak koji je usvojen pre neki dan nije ništa novo što su usvojili, to se svakako podrazuemva zakonima, već taj zaključak služi da se svi podsete na svoje dužnosti, i da ih ne zloupotrebljavaju.

Uljarević objašnjava da ne postoji krivična, već prekršajna odgovornost nadležnih ukoliko ne poštuju članove Zakona Agenicije za borbu protiv korupcije i Zakon o državnim službenicima.

- U ova dva zakona je jasno precizirano šta je kampanja. Svako nepridržvanje ovog zaključka predstavljati teže kršenje Zakona o državnim službenicima i Radnog odnosa. Tu su onda druge kazne, jer tu su smanjenje plate, smanjenje napredovanje dražvnih službenika, i u krajnjem slučaju možete da prekinete radni odnos. Sam zaključak govori da Vlada podseća koje su dužnosti – objašnjava Uljarević.

Krstić ovo objašnjava da mora da se razvrsti kada je određena ličnost u kampanji, a kada radi svoj posao.

- Svaka ličnost ima pravo da učestvuje u kampanji, ali van radnog vremena. To mora da se razvrsta. Vlast je rekla da želi dijalog sa RTS-om gde bi se ravnomerno predstavili svi članovi stranaka. Ministar Stefanović nema uredničku fukciju, pa zbog toga može samo da insisitra na dijalogu sa njima – objašnjava Krstić, koji dodaje da Vlada ima predlog da Skupština izabere nedostajuća tri člana RRA.

Krstić ističe da je jako nelogično da i pored dijaloga, opozicija i dalje insistira na bojkotu izbora.

- Čovek se ne izuva pet kilometa pred Moravu, već pet metara. Treba da vide šta se sve nudi, lako je proglasiti bojkot. Međutim, ovde logika i racionalnost ne igraju glavnu ulogu, čini se da su neki lideri opozcije shvatil da im ne odgovara da idu na izbore pod bilo kojim uslovima. To su ljudi koji nemaju stranke. Jeremiću i Đilasu izbori nisu ni bili potrebni da uđu u Skuštinu, ali su sada vrlo odsečni kada je bojkot u pitanju – objašnajva Krstić, naglašavajući da se izborni uslovi značajno poboljšavaju.

#Dijalog

#Opozicija

'