AKTUELNO

Srbija konačno ima reputaciju u međunarodnim odnosima i sada predsednik Vučić može jednako da priča sa svim svetskim liderima, kažu sagovornici Pinka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u ponedeljak po podne u Njujork, gde će učestvovati na 74. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Urednik “Srpskog telegrafa” Milan Lađević za Novo jutro kaže je pozicija Srbije u svetu sada jako bolja, pa očekuje da susreti predsednika sa svetskim zvaničicima rezultiraju određenim uspehom, naročito kada je u pitanju problem Kosova.

- Kosovo je glavna tema svih susreta predsednika Vučića i ministra Dačića sa svim svetskim zvaničnicima. Srbija konačno ima reputaciju u međunarodnim odnosima i sada predsednik Vučić može jednako da priča sa svim liderima u svetu, da traži podršku i da ukazuje na probleme sa kojima se Srbija suočava – ocenio je Lađević.

On je podsetio da je pozicija Srbije u svetu sada u mnogo boljoj poziciji nego što je to bila ranije, i kako objašnjava to u samom startu utiče na dalji tok razgovora predsednika Vučića sa stranim diplomatama. Predsednik će tokom boravka u Njujorku imati susret i sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, koji će se dogoditi odmah nakon sastanka sa Merkelovom.

- Po nekim reakcijama može se videti da je moguće da se očekuje neka vrsta dogovora između Srba i Albanaca, što je ohrabrujuće. Krajnje je vreme da sledeća godina bude ključna. Postoje zemlje koje su pravi lobisti Albanaca, ali ono što je važno Trampova administracija je takođe za kompromisno rešenje, kao i Grčka koja je takođe jako važna i ne priznaje nezavisnost Kosova. Susret Vučića i Micotakisa je od velikog značaja. Grci su nam uvek bili prijatelj i to ne smemo da postavimo po strani – smatra Lađević.

Očekjuje se da se predsednik Vučić danas sastane i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Merkelova je, naime, inicirala sastanak sa predsednikom Srbije, iako u Njujorku ostaje samo dan i po i ima "tesnu" agendu.

- Nema kod nje kompromisa mnogo, ali svojim gestovima pokazala je da jako ceni predsednika Vučića. U prethodnom periodu je ona bila zgrožena neodgovornošću predsednika Tadića i Vuka Jeremića. Ona je jednom nakon sastanka sa Tadićem, odmah otišla, nije želela da se zadržava i to dosta govori o njenom tadašnjem odnosu prema Srbiji. Sa druge strane, ona poštuje predsednika Vučića i pored činjenice da joj on ne ide uz dlaku – objašnjava Lađević.

On se nada da će nakon ovog susreta, predsednik Vučić uspeti da omekša stav Nemačke po pitanju dijaloga Beograda i Prištine.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu Politika, kaže da uticaj Grčke dijalog Beograda i Prištine jako značajan, ali je naglasio i važnost susreta Merkel – Vučić.

- Grčak je država koja ne priznaje nezavisnost Kosova. Nemačka je takođe naš značajan partner. Sastanak je odložen za danas, i to znači da je je priprema ozbiljna. Nemačka je među onim zemljama koje nisu bile za kompromisno rešenje. Oni su branili nezavisno Kosovo, ali mislim da se sada i tu nešto menja – kazao je Bilbija.

#Aleksandar Vučić

#Njujork

'