AKTUELNO

Obraćanjem pred svetskim liderima u Ujedinjenim nacijama, predsednik Srbije Aleksandara Vučić završio je danas posle podne učešće na 74. zasedanju Generalne skupštine svetske organizacije.

U nedelji kada se lideri čitavog sveta okupljaju u Njujorku, kako bi pod okriljem svetske organizacije razmenili stavove o ključnim izazovima sa kojima se suočava svet, srpska delegacija predvođena predsednikom Vučićem imala je sastanke sa predstavnicima oko 100 zemalja članica UN.

Sumirajući rezultate posete, Vučić je izrazio uverenje da napor koji je srpska delegacija uložila da se čuju naši interesi i pozicije nisu prošli nezapaženo i uzaludno, a da će pravi efekti tih razgovora biti vidljivi u narednom periodu, u kom će Srbiju posetiti neki od lidera sa kojima je razgovarao u Njujorku i realizovane neke od ideja.

Ključna tačka svih razgovora bilo je pitanje Kosova i Metohije, a zvaničnici SAD i Nemačke ponovili su u tim razgovorima da je neophodno da Priština ukine takse i da se nastavi dijalog Beograda i Prištine. U tom smislu, očekuje se, posle izbora nove vlade u Prištini, održavanje nove regionalne konferencije na inicijativu Nemačke i Francuske.

Na sastanku sa šefom diplomatije Rusije istaknuta je podrška Srbiji za poštovanje međunarodnog prava i po pitanju KiM. Vučić je napomenuo da su od posebnog značaja bili razgovori sa takozvanim "malim" zemljama, te najavio da su i neke druge zemlje, koje to do sada nisu učinile, spremne da preispitaju svoju odluku o statusu Kosova.

Vučić je pred Generalnom skupštinom UN ponovio stav Srbije da rešenje za pitanje Kosova i Metohije mora da bude takvo da nijedna strana ne dobije sve, ali da dobije dovoljno. Posebnu pažnju posvetio je pitanju saradnje u regionu, koji će, kako je rekao, biti jači, ako i Srbija bude snažnija.

#Aleksandar Vučić

'