AKTUELNO

Profesor Darko Tanasković, islamolog i nekadašnji ambasador pri UNESCO, govoreći o deklaraciji SDA u Sarajevu Tanasković kaže da oni koji su tu deklaraciju doneli njome nameravaju da pokažu i dokažu istrajavanje na određenom kursu političkog delovanja, čak i nečega što ide preko političkog delovanja.

- S druge strane, bilo je upozorenja na skupštini te stranke da se možda time preuzima prevelika odgovornost, da se obećava nešto što se ne može ispuniti zarad dnevnopolitičkih potreba i rejtinga onih koji su trenutno na čelu stranke i da nije baš mudro igrati se time jer će jednoga dana oni koji bi poverovali da je tako nešto moguće tražiti rezultat – naveo je Tanasković u emisiji Pravac autora i voditelja Ksenije Vučić i dodao:

- S jedne strane to je kontinuitet delovanja koji je naročito zanimljiv, od oca na sina, svakako, to je evidentno. Sadašnji predsednik Stranke demokratske akcije sasvim otvoreno uvek govori da on nastavlja politiku svoga oca Alije Izetbegovića, znamo da je ona bila programski iskazana u takozvanoj Islamskoj deklaraciji. Tu kontinuitet apsolutno postoji, zbog toga su i reagovanja opravdana, pogotovo iz Republike Srpske.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovom mišljenju posebno je zanimljiv trenutak kada je do deklaracije došlo, jer je u okruženju došlo do opšteg zaoštravanja.

- Onda svako nastoji da iznese svoje neke maksimalističke stavove koji se funkcionalizuju u meri u kojoj je to moguće u aktuelnim političkim konjukturama. Ne bi se to smelo nikako potceniti. Činjenica je da svi oni koji žele da održe nekakvu ravnotežu, bar prividnu u BiH, uključujući čak i strani faktor, su osudili tu retoriku – kazao je Tanasković.

Upad u rektorat je nedopustiv!

Tanasković se osvrnuo na upad grupe studenata u Rektorat i ocenio da je to nedopustivo.- Naglašavam kao profesor koji sam bio 46 godina na beogradskom Univerzitetu, bez obzira na to kakvi razlozi navode one koji pribegavaju takvim postupcima, uvek sam bio na Univerzitetu protiv bilo kakvog vida nasilnog ometanja rada ove visokoškolske ustanove i pokušaja da se zamene teze i da se ono što je glavni zadatak Univerziteta gurne na sporedni kolosek, a da se neki drugi motivi istaknu u prvi plan – kazao je Tanasković i dodao da nisu uvek bili isti politički i interesni razlozi, ali je u načelu uvek bio protiv toga.

Kako dodaje, u Bosni i Hercegovini se mnogo više boje gubljenja ravnoteže nego na Kosmetu.

- Svakim danom postaje sve jasnije da u suštini nijedan od razloga zbog kojih je izbio rat u Bosni i Hercegovini 1992. godine nije otklonjen do danas. Oni su pokušali otklanjanje tih razloga nasilnom unitarizacijom BiH i nekakvom pacifikacijom koja bi odgovarala muslimanskoj strani – smatra Tanasković.

On kaže da kako vreme prolazi pokazuje se da tu niko nije zadovoljan, ni Bošnjaci, ni Srbi, ni Hrvati.

Foto: TvPink Printscreen

- Prema tome, ništa nije rešeno. Visoki predstavnik i oni kojima je stalo do bar neke ravnoteže u BiH ne bi imali načina da reaguju ukoliko bi ona bila narušena. Mislim da su mnogo ozbiljniji kada upozoravaju čak i Stranku demokratske akcije na ovakvo ponašanje nego što je to slučaj na Kosovu i Metohiji – ocenio je Tanasković.

Prema njegovim rečima, u Bosni i Hercegovini svi racionalni činioci u međunarodnoj zajednici shvataju da se taj “posao” ne može okončati kako su oni zamislili, da Dejtonski sporazum nije ono što je sam Holbruk rekao, način da se zaustavi rat.

#darko tanasković

'