AKTUELNO

Vojnu vežbu u Albaniji održavaju zemlje koje su na neki način u sukobu sa Rusijom. Ovo je pre poruka usmerena ovoj zemlji, ne toliko Srbiji, kažu gosti Novog jutra.

U NATO bazi 'Biza' u Albaniji održava se vojna vežba u kojoj, osim albanske, učestvuju i pripadnici 'vojske Kosova', Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Bugarske.

Njih podržavaju i instruktori iz SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Turske i Poljske. Glavni cilj ovih manevara, tvrdi Priština, jeste da takozvane 'Kosovske bezbednosne snage' povećaju saradnju sa partnerima i testiraju reakciju u doba krize.

Pukovnik Vojno-obaveštajne agencije u penziji Tomislav Đurin ovu vežbu ocenio je kao odgovor na nedavne vežbe koju je organizvala Vojska Srbije.

- Ovo može da se shvati kao poruka Srbiji. Nemaju oni još oružane snage, to sprečava Rezolucija 1244. Pitanje je da li i kada bi oni mogli da se transformišu. Albanija se takođe intenzivno naoružava. Njihovi piloti se obučavaju u Turskoj, dobili su helikoptere, borbena vozila i prošle godine su takođe išli u Italiju na obuku – kazao je Đurin.

Kako je ocenio, za sada postoji stabilnost u regionu.

- Ako se fomriraju kosovske oružane snage, balans snaga u regionu bi mogao da se promeni - smatra on.

Međuitim, stručnjak za bezbednost Milan Petrić ovu vežbu ne gleda kao otpor Srbiji, već Rusiji i to zbog broja dražva koje učestvuju u vežbi.

- To su sve zemlje koje imaju neki sukob sa Rusijom. Cela ta grupacija su bukvalno u problemima sa Rusijom ili su neki balans evropske podrške Americi koja je u problemu zbog trgovine oružjem – samtra Petrić.

Po njegovoj oceni ova vežba predstavlja sinhronizacija određenog broja dražva sa određenim ciljem. Petrić takođe smatra da ne postoji direktan problem usmeren prema Srbiji.

- U nekoj dalekoj budućnosti postoji problem za region, naročito u donjem delu Srbije, oko Preševe. Nikada se ne zna kada oni mogu da upadnu – kazao je Petrić, naglašavajući da političari sa Kosova teže Velikoj Albaniji.

General Vidosav Kovačević kaže da je ovaka vežba ozbiljna i ima neki cilj.

- Ovakva vežba je u maju održana već u Hrvatskoj. Pitanje je zbog čega je ponovo održana takva vežba. Problem su sever Kosova i BiH –objašnjava Kovačević.

#Kosovo

'