AKTUELNO

Operativci Bezbednosno-informativne agencije (BIA) otkrili su juče oružje na svega 300 metara od baze Vojske Srbije kod Preševa. Ilegalno naoružanje pronađeno je u jednoj od albanskih kuća u selu Pečeno, koje se nalazi uz administrativnu liniju sa KiM.

Policija u saradnji sa ostalim službama bezbednosti istražuje poreklo i motive skrivanja naoružanja.

U improvizovanom i zamaskiranom bunkeru, prema saznanjima našeg lista, otkrivene su dve puške M-48, od kojih je jedna modifikovana i za korišćenje lovačke municije, kao i automat "kalašnjikov". Oružje je zatečeno u ispravnom stanju. Prvi rezultati istrage ukazuju da ovo naoružanje datira iz vremena delovanja terorističke Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPMB), a postoje i indicije da poreklo ovih cevi vodi do terorista kojima je 2001. godine komandovao Redžep Aliju, zvani komandant Redža.

Foto: MUP Republike Srbije

Otkriće ilegalnog naoružanja nedaleko od Preševa, drugo je za svega devet meseci na gotovo istoj lokaciji. Posebnu notu rizika i potencijalne opasnosti u ovom slučaju nosi činjenica da je skriveni arsenal bio smešten u blizini baze VS "Pečeno brdo", u kojoj se nalazi deo snaga zadužen za obezbeđenje administrativne linije. Istražni organi zato tragaju za odgovorom da li su puške bile namenjene za oružani napad na vojnike i izazivanje incidenta na jugu Srbije.

- Okolina Preševa područje je na kome je početkom dvehiljaditih delovala teroristička OVPMB. Iako je organizacija rasformirana, deo naoružanja ostao je u posedu nekadašnjih boraca. Posebno zabrinjava činjenica da je reč o ispravnom naoružanju koje je bilo pažljivo skriveno - navodi sagovornik "Novosti" iz bezbednosnih struktura.

Opština Preševo politički je trusno područje, budući da se nalazi na tromeđi Srbije, Makedonije i pokrajine KiM. Uz administrativnu liniju raštrkano je desetak planinskih sela, naseljenih gotovo isključivo Albancima, od kojih su mnogi bili simpatizeri snaga OVPMB. Na istom prostoru raspoređeno je više baza i izdvojenih objekata Četvrte brigade VS, koja obezbeđuje pojas ka KiM i čiji vojnici redovno patroliraju ovim prostorom.

Pripadnici BIA sličnu akciju u okolini sela Pečeno izveli su i početkom godine, kada su u skrivenom bunkeru jedne od napuštenih kuća otkrili nekoliko automatskih i poluautomatskih pušaka, kao i ručnih bombi.

OZLOGLAŠENI KOMANDANT REDŽA

Komadant Redža, kako glasi ratni nadimak teroriste Redžepa Alijua, čije se snage dovode u vezu sa oružjem skrivenim na teritoriji opštine Preševo, dobro je poznat bezbednosnim i pravosudnim organima Srbije. Tokom rata na Kosovu, 1999. godine, bio je pripadnik ozloglašene "Gnjilanske grupe", odgovorne za niz zločina nad nealbancima na KiM. Posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma, Aliju se prebacio u okolinu Preševa, gde je radio na formiranju jedinica OVPMB.

#Albanci

#oružje

'