AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivno pismo od ambasadora Holandije Žila Arnoa Bešura Puha, što je prvo od deset akreditiva novoimenovanih ambasadora u Srbiji, među kojima su i ambasadori Velike Britanije i Francuske.

Za ambasadore je ispred svečanog ulaza u Palatu Srbija organizovan doček, uz počasnu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himni, a ceo plato bio je ukrašen zastavama tih 10 zemalja - Luksemburga, Republike Mali , Pakistana, Južnoafričke Republike, Jemena, BiH...

Žil Anro Bešur Plah predao je predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću akreditivna pisma, kojim ga kralj Vilem-Aleksandar imenuje za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Kraljevine Holandije u Republici Srbiji.

On je preneo pozdrave holandskog kralja i najbolje želje za napredak Srbije i njenih građana.

Predsednik Vučić je ambasadoru Plahu poželeo dobrodošlicu i uspešan diplomatski rad u Beogradu, izrazivši očekivanje da će u budućnosti biti više kontakata na visokom nivou u okviru političkog dijaloga, kao i inicijativa za ekonomsku saradnju.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

On je pozvao holandske zvaničnike, uključujući suverena, kao i premijera Rutea, da posete Srbiju, jer bi to vodilo boljem međusobnom razumevanju.

Predsednik Vučić je zahvalio Holandiji na podršci evropskom putu Srbije i istakao da je Srbija posvećena društvenim i ekonomskim reformama i posebno očuvanju regionalne stabilnosti.

Ambasador Plah je pozdravio odlučne korake koje je predsednik Vučić preduzimao u dijalogu Beograda i Prištine, kao i hrabre ekonomske reforme.

Dvojica sagovornika su konstatovali da holandske kompanije, koje su već prisutne na srpskom tržištu, uspešno posluju, a da je zapažen intenzivniji interes potencijalnih novih investitora. Zato su izrazili uverenje da će ekonomske veze ojačati, posebno u oblasti poljoprivrede.

Nakon što je Žil Arno Bešur Pluh, ambasador Holandije, predao akreditiv, pismo je predsedniku Srbije uručila i novoimenovana ambasadorka BiH u Beogradu Aida Smajić.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novopostavljene ambasadorke Bosne i Hercegovine Aide Smajić i poželeo joj dobrodošlicu. Ambasadorka Smajić je prenela pozdrave trojice članova Predsedništva BiH i njihovo očekivanje da predsednik Vučić dođe u zvaničnu posetu.

Predsednik Vučić je izrazio čvrsto opredeljenje Srbije za dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom i poštovanje integriteta BiH.

- Srbija želi mirnu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu, jer to znači i mir i stabilnost u regionu - istakao je predsednik Vučić. On je naglasio da će nastaviti da vodi politiku mira i saradnje na Zapadnom Balkanu.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Vučić i ambasadorka Smajić su se saglasili da dve zemlje treba da nastave sa međusobnom podrškom u procesu evrointegracija, kao i da prioritet daju infrastrukturnom povezivanju i ekonomskoj saradnji.

Dvoje sagovornika su razgovarali o konkretnim infrastrukturnim projektima, najavivši da će za oko mesec dana biti svečano obeležen početak izgradnje auto-puta Beograd - Sarajevo.

Kako je planirano, nakon Smajić, akreditive je predsedniku predala ambasador Ujedinjenog kraljevstva i Severne Irske Šan Kristina Maklaud, a zatim i ambasadori Francuske Žan-Luj Falkoni i Pakistana Šarjar Akbar Kan.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva Šan Meklaud, poželevši joj dobrodošlicu i uspešan rad u Beogradu.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će tokom diplomatskog mandata ambasadorke Meklaud doći do jačanja srpsko-britanskih veza i saradnje. On je naglasio da bismo posebno cenili ako bi premijer Velike Britanije posetio Srbiju, prvi put posle četrdeset godina. Ambasadorka Meklaud je rekla da će biti posvećena snaženju političkog dijaloga na najvišem nivou, a posebno ekonomske saradnje dveju zemalja.

Predsednik Vučić je još jednom istakao svoju posvećenost politici mira i saradnje u regionu i izrazio zahvalnost Ujedinjenom Kraljevstvu što učešćem u Berlinskom procesu podržava razvoj Zapadnog Balkana.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

On je takođe zahvalio na tome što Velika Britanija, bez obzira na izbor da napusti Evropsku uniju, podržava ulazak Srbije u EU i nastavak neophodnih reformi na evropskom putu. Dvoje sagovornika su se saglasili da dve zemlje imaju još mnogo mogućnosti za unapređenje raznovrsne saradnje.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, prilikom ceremonije primopredaje akreditivnih pisama, ambasadoru Republike Francuske Žan-Luju Falkoniju poželeo dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat u Beogradu, kako bi se, na temelju istorijske posete predsednika Emanuela Makrona, uspostavljenog strateškog partnerstva i potpisanih dokumenata, nastavio uspešan politički dijalog i svestrana saradnja dveju zemalja.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Vučić je uputio pozdrave predsedniku Makronu, koji je, kako je rekao, osvojio veliku naklonost srpskog naroda i čije se snažne poruke, izrečene na Kalemegdanu, još pamte.

On je naglasio da je, imajući u vidu ugled i uticaj Francuske u okvirima evropske i svetske politike, razumevanje tokom posete, koje je iskazao predsednik Makron, od najvećeg značaja za Srbiju i izrazio nadu da ćemo i u budućnosti imati aktivnu podršku Francuske u evropskim integracijama i drugim značajnim pitanjima.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Ambasador Falkoni je rekao da će biti posvećen razvoju srpsko-francuskih odnosa, konstatujući da su Srbija i region vraćeni u polje francuskog interesovanja. On je podsetio da je predsednik Makron, na prošlonedeljnoj ambasadorskoj konferenciji, zatražio da se Francuska ponovo uključi u događanja na Zapadnom Balkanu, pomenuvši kao konkretan primer Srbiju.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Islamske Republike Pakistan Šerjara Akbara Kana i poželeo mu prijatan boravak i uspešan rad u Beogradu.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Vučić je rekao da je za Srbiju značajno da neguje i razvija dobre odnose sa svim zemljama sveta.

On je naglasio da je Srbija zainteresovana za unapređenje ekonomske saradnje sa Pakistanom, jer je ona, po svom obimu i kvalitetu, daleko ispod mogućnosti, i da pakistanski ambasador može da računa na punu podršku i pomoć svih ovdašnjih institucija za inicijative i ideje koje mogu da doprinesu da odnosi Srbije i Pakistana budu sadržajniji.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Ambasador Kan je rekao da Pakistan smatra Srbiju ključnom zemljom u regionu i preneo želju za uspostavljanjem snažnijih veza između dveju zemalja. On je upoznao predsednika Vučića sa pakistanskim viđenjem trenutne situacije u Južnoj Aziji.

Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću danas su akreditivna pisma predali ambasadori, koji svoje zemlje predstavljaju na nerezidencijalnoj osnovi, i to:

Republike Jermenije - Ašot Hovakimian,

Velikog Vojvodstva Luksemburga - Filip Donkel,

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Republike Mali - Ali Kulibali,

Novog Zelanda - Entoni Džordž Simpson

i Južnoafričke Republike - Beril Rouz Sisul.

Predsednik Vučić je ambasadorima poželeo uspešan diplomatski mandat, izrazivši uverenje da će politički dijalog i ekonomska saradnja Srbije i ovih pet zemalja nastaviti da se razvijaju na obostranu korist.

Tokom ceremonije u Palati Srbija, predsednik Vučić razgovarao je sa ambasadorima o bilateralnoj saradnji Srbije i njihovih zemalja, spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, situaciji u regionu, kao i o međunarodnim odnosima.

#Aleksandar Vučić

'