AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Islamske Republike Pakistan Sajeda Adil Gilanija.

Foto: Tanjug

Vučić danas prvi put prima akreditivna pisma ambasadora od kako je stupio na dužnost predsednika Republike.

Foto: Tanjug

Stefanović za Pink: Rodić mora da vrati građanima Srbije novac koji duguje! (VIDEO)

Predsednik Srbije danas će primiti i akreditivna pisma ambasadora Belorusije Valerija Briljeva i novog šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Sema Fabricija.

Foto: Tanjug

Pakistanskog diplomatu Vučić je dočekao u Palati Srbija i poželeo mu dobrodošlicu.

Predajući akreditive, ambasador Pakistana rekao je da mu je čast da preda pismo predsedniku Srbije u ime njegove zemlje.

Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić primio je i akreditivno pismo novog ambasadora Belorusije Valerija Briljeva.

Foto: Tanjug

Predajući akreditive, Briljev se Vučiću obratio na srpskom jeziku.

"Imam čast da vam predam akreditivna pisma kojima me je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko akredituje za izvanrednog opunomoćenog ambasadora Belorusije", rekao je Briljev.

Foto: Tanjug

Beloruski ambasador je preneo srdačne pozdrave predsednika Aleksandra Lukašenka, na šta je srpski predsednik uzvratio ponovnim pozivom predsedniku Belorusije da zvanično poseti Srbiju.

Vučić je istakao da se i prilikom boravka u Minsku u januaru još jednom uverio da je Belorusija jedan od najdoslednijih i najpouzdanijih prijatelja Srbije.

Foto: Tanjug

On je naglasio da se to prijateljstvo manifestuje i snažnom podrškom teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, odnosno nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i protivljenjem prijemu tzv. Kosova u različite međunarodne organizacije, na čemu smo veoma zahvalni, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika.

Vučić je beloruskom narodu i državnom rukovodstvu poručio da u Srbiji imaju iskrenog partnera za unapređenje bilateralnih odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa, a na dobrobit naroda obeju zemalja.

Beloruski ambasador je izneo nekoliko predloga za plasman srpskih proizvoda na belorusko tržište, što bi uvećalo spolknotrgovinsku razmenu.

Srpski predsednik je rekao da će mu biti zadovoljstvo da beloruskom ambasadoru pruži svaku pomoć u obavljanju odgovorne diplomatske misije i primetio da ambasador Briljev odlično govori srpski jezik.

Foto: Tanjug

Novi šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sema Fabricija predao je Vučiću akreditivno pismo. Fabrici je rekao da mu je čast da preda akreditivna pisma kojim ga predsednik Evropskog saveta Donald Tusk akredituje za šefa Delegacije EU u Srbiji.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Predaji akreditiva, pored predstavnika Delegacije EU Oskara Benedikta, prisustvovala je, što se retko može videti, i porodica evropskog diplomate, supruga i tri sina, od kojih je najmlađi Vučiću, kada ga je pozdravio, rekao da mu je drago što ga je upoznao.

Foto: Tanjug

Vučić je akreditive primio u prisustvu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i savetnice sa spoljnu politiku Tanje Jović. Fabrici na mestu šefa Delegacije EU menja Majkla Devenporta.

Foto: Tanjug

#Aleksandar Vučić

#ambasador

'