AKTUELNO

Na 80. godišnjicu izbijanja Drugog svetskog rata, 1. septembra u Varšavi, uz domaćina predsednika Poljske Andžeja Dudu porukom "pamćenje i upozorenje" Evropljanima će se obratiti i predsednici SAD Donald Tramp i Nemačke Frank Valter Štajnmajer, dok predsednik Rusije Vladimir Putin nije pozvan.

- Očekujemo prisustvo 40 inostranih delegacija, oko 250 gostiju iz celog sveta, medju njima predsednike, premijere, predsednike parlamenata, ministre spoljnih poslova, ministre odbrane, a takodje i izaslanike evropskih kraljevskih porodica. Na Trgu Pilsudskog govore će održati predsednici Poljske, Nemačke i SAD - rekao je danas novinarima šef kancelarije poljskog predsednika Kšištof Ščerski.

Poljska konzervativna stranka koja je na vlasti Pravo i Pravda odabrali su format obeležavanja izbijanja poslednjeg svetskog rata u krugu današnjih saveznika iz NATO i Evropske unije kako bi izbegli predsednika Rusije koji na ovu godišnjicu, za razliku od prethodne okrugle, nije pozvan. Zbog ranijih sporova oko obeležavanja te godišnjice na poluostrvu Vesterplate sa vlastima Gdanjska gde vlada poljska opozicija, i zbog Donalda Trampa, centralna svečanost je premeštena prvi put iz Gdanjska u Varšavu.

Šef kancelarije poljskog predsednika rekao je novinarima da će "Sećanje i upozorenje" biti glavni motiv govora predsednika Poljske, Nemačke i SAD u Varšavi, a naći će se i na prigodnom zvonu koje će biti poklonjeno gradu Vjelunj.

#SAD

'